PRESENTERAS AV

”Dags att samlas för allas lika värde”

15 000 engagerade i protest med pussy hats

Foto: Privat/Andreas Bardell
Malin Aghed, 41, journalist på Camino Magasin, är en av initiativtagarna till en körhappening i Göteborg som inspireras av Womens March i Washington. Den som vill får gärna bära en pussy hat.
GODA NYHETER

Rosa pussyhats och körsång. Över 15 000 blev snabbt intresserade av evenemanget ”I can´t keep quiet”” i Göteborg.

– Vi vill ge styrka till alla som står för människors lika värde, säger Malin Aghed, 41, en av initiativtagarna.

Nu sprids deras idéer i landet.

Trumps presidentskap, krig, flyktingströmmar och växande högerpopulism. Malin Aghed, 41, reporter och kulturutvecklare, tröttnade på världens tillstånd. Hon pratade ihop sig med fyra bekanta: De ville dra igång en flashmob med körsång för mänskliga rättigheter. De la upp en hemlig Facebookgrupp för vänner och deras bekanta.

Överträffat förväntningar

Uppslutningen slog alla förväntningar. Nu är gruppen ”I can´t keep quiet” offentlig. I dag är över 15 000 med.

– Vi hade trott att kanske tvåhundra skulle vilja vara med. Men på några få dagar var vi uppe i 10 000 medlemmar! berättar Malin Aghed.

Varför är så många intresserade?

– Världen har peakat neråt nu – hur dåligt får det bli? Jag tror att många känner ”Nu reser jag mig ur den här soffan!”. Att vara med blir både en solidarisk handling och ett sätt att hämta kraft.

Vad är målet för ”I can´t keep quiet”?

– Grunden är en demonstration för alla människors lika värde, och då menar vi verkligen alla. Vi hoppas att de som är med ska ta med sig styrka och engagemang till sitt vardagsliv sedan. Att de som varit med ska kunna ställa sig upp och protestera när de tycker att något är fel, och kanske gå vidare med sitt engagemang på olika sätt.

Inspirationen kommer från den uppmärksammade Womens March i Washington den 21 januari, där runt en halv miljon människor stod upp för humanism och mot hat och diskriminering.

Visar sina pussy hats

Nu har evenemanget i Göteborg växt till två olika samlingar, 1 och 8 mars. Den som vill kan bära en ”pussy hat” – den rosa stickade mössan med kattöron som blivit en symbol för protesterna för människors lika värde och jämställdhet i synnerhet. Facebookgruppen är fylld av kvinnor i nystickade pussy hats.

8 mars blir det en stor körhappening där alla sjunger sången ”I can´t keep quiet”, som också framfördes i Washington.

Får män vara med?

– Absolut. Det är idiotiskt att tro att bara kvinnor kan förändra världen. Alla slags människor är välkomna, oavsett hur de definierar sig. Men samlingarna lyfter upp systerskap också, det behövs.

Förutom körhappeningen har det uppstått ett forum på Facebook för samhällsdiskussion, kulturtips och mycket mer.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

I Facebookgruppen lägger massor av personer upp bilder på sina rosa "Pussy hats".
ARTIKELN HANDLAR OM