Här får nyanlända lära sig svenska i stallet

Av: 

TIERP. De har ryktat hästar, mockat boxar och lärt sig om säkerhet i stallet.

Ett integrationsprojekt på Tierps ryttarklubb har lockat allt fler nyanlända och efter flera timmars stalltjänst var det dags att rida för första gången.

– Det var spännande och kul när hästen hoppade upp och ner, säger Hossein Nazari, 16.

Varje tisdagskväll sedan årsskiftet har stallet på ryttarklubben varit fullt av vetgiriga nyanlända som lockats dit för att lära sig hästskötsel.

Mestadels är det ensamkommande unga killar men alla intresserade är välkomna till projektet som finansieras av Tierps kommun. Flera av ryttarklubbens medlemmar är med och hjälper till.

– Den röda tråden är att utlandsfödda och svenskfödda ska lära känna varandra på ett naturligt sätt. Det fungerar jättebra här och intresset är väldigt stort, säger projektledaren Emma Andersson.

Många nyanlända har ett stort intresse av hästar och av att rida, vissa veckor har det varit upp till 40 deltagare.

Blev lugna i stallet

Cornelia Larsson från ridklubben har är med och visar hur man sköter om hästarna.
Cornelia Larsson från ridklubben har är med och visar hur man sköter om hästarna.

Vissa hade knappt sett en häst innan kursen, andra hade ridit någon gång. Förutom praktisk kunskap ska de även lära sig hur hästar beter sig. Att de till exempel kan bli skrämda av höga ljud och häftiga rörelser.

– De får lära sig om hur man sköter en häst och hur man uppför sig runt en häst. Med hästar behöver man inte kunna språket, då kommunicerar man på andra sätt och det tror jag att de som kommit hit tycker om, säger Ulla, som är med i styrelsen i ryttarföreningen och jobbar med projektet.

Innan deltagarna delas upp i olika grupper ska hästarna förberedas. De ryktar vant de tåliga ridskolehästarna innan sadeln ska spännas fast.

Ridläraren Nathalie Ivarsson märkte direkt att stallmiljön hade en positiv effekt. De första gångerna som de nyanlända fick komma in och se hästarna blev de alldeles lugna och kunde stå och borsta hur länge som helst.

”Ridning är för alla”

Men inför den kommande ridturen är flera nervösa och tvekar.

– Jag är lite rädd för jag har aldrig ridit, säger 17-årige Mohammed, som kommer från Somalia och bor i Tierp med sin familj.

Men Cornelia Larsson, en av alla frivilliga från ridklubben peppar.

– Klart du ska prova! Du behöver inte vara rädd, det blir kul.

Hon har ridit sedan hon var tre år och tycker att det är roligt att hjälpa till och lära känna nya människor.

– Ridning är till för alla. Det spelar ingen roll varifrån man kommer eller hur gammal någon är, man kan ändå hålla på med hästar, säger hon.

”Jag är stolt”

Många övervann ändå sin rädsla och tog chansen att rida för första gången. Efteråt var stämningen uppsluppen.

– Det var jättekul. Jag gillar hästar och vill gärna lära mig att rida ännu mer, säger Hossein Nazari.

Förutom integrationstanken vill ridklubben locka fler och nya medlemmar.

– Målet är att de som kommer hit lär sig vad en ridskola är och att de börjar rida, helt enkelt, säger Nathalie Ivarsson.

Hon är ridlärare och styrde grupperna inne i ridhuset med fast hand och tydliga kommandon.

– Det gick superbra! Jag är stolt över att nästan alla vågade ta chansen att sitta på en häst. Det har kommit fler än vi vågade hoppas på och det är jätteroligt, säger hon.

Hon tycker att stallmiljön är en idealisk grund för integration och avkoppling.

– När man träffas runt hästarna finns det alltid något att göra eller prata om. Då blir det inte stelt eller konstigt att kommunicera även om man inte behärskar språket.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE