PRESENTERAS AV

Diskaren Ali, 62, blir delägare i danska lyxrestaurangen

1 av 2 | Foto: Dennis Lehman / SCANPIX DANMARK / TT
Ali Sonko, 62.
GODA NYHETER

Restaurangen Noma i Köpenhamn har varit en av världens bästa i sitt slag med två stjärnor i Michelinguiden.

Nu får tolvbarnspappan Ali Sonko, 62, bli delägare i krogen – efter 13 år som diskare, skriver Berlingske.

Gambiafödde Ali Sonko har diskat på restaurangen Noma i Köpenhamn i 13 år.

Den välkända lyxrestaurangen klassas som en av världens bästa och har två Michelinstjärnor. Nu har dess ägare beslutat att de anställda själva ska få en del av företaget – och först ut är just Ali Sonko.

”Ali är vår hjärta och själ”

Enligt Berlingske presenterade chefskocken René Redzepi det nya upplägget på en fest för de anställda i lördags. Där visades även de nya lokalerna för restaurangen upp. Förra fredagen var sista dagen i lokalerna där Noma funnits sedan 2003.

– Det här är ett fantastiskt projekt – men vad vore det utan de anställda? sa Redzepi och berättade sedan de glädjande nyheterna för Ali och de andra:

– Ali är Nomas hjärta och själ. Jag tror inte att folk förstår vad det betyder att ha en person som honom i huset. Han ler alltid, oavsett hur hans tolv barn mår. Förresten hette min egen far Ali, och han jobbade också som diskare när han kom till Danmark.

Foto: Dennis Lehman / SCANPIX DANMARK / TT
Han har arbetat som diskare i 13 år på Noma.

Världens mest kända diskare

Ali är redan utnämnd till den kanske mest kända diskaren i världen. 2010, när Noma för första gången utsågs till världens bästa restaurang, blev det strul med Alis visum till Storbritannien. Vid utdelningen av priset bar då Nomas kockar tröjor med Alis ansikte på.

Två år senare, när Noma vann samma pris igen, fick Ali följa med och hålla segertalet.

Eftersom restaurangen ska byta lokaler och koncept har de nu förlorat sina båda stjärnor i Michelinguiden, men chansen är stor att de får tillbaka dem efter nyöppningen, som är planerad till den 1 december.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM