Hundälskarna

PRESENTERAS AV

Så gör du din hund lycklig

Hur vet man om ens hund är ledsen? Är den glad om den viftar på svansen?

Oroar du dig för om din hund är olycklig – då finns det varningstecken att leta efter.

Men det finns också enkla saker för att skapa en bättre tillvaro för din fyrbenta kompis!

Idag är det välkänt att våra hundar gör oss människor lyckliga – men hur gör man sin fyrbenta kompis lycklig? Hundpsykologen Linda Atmer från Hunden i centrum berättar att man kan se på hunden om den mår bra.

– Som hundägare känner du din hund bäst – lyssna på din magkänsla. Ofta kan man se det i blicken. Och man ser det i om hunden vill följa med på saker vi gör, att hunden visar engagemang i saker och ting.

Men precis som med människor är det lite av ett varningstecken om hunden är glad hela tiden.

– En hund ska ha ett känsloregister. Den ska kunna visa glädje men också kunna vara sur ibland.

Sur i en vecka

Linda berättar om ett tillfälle då hon åkte utomlands i två veckor och var tvungen att lämna sin hund hemma.

– Då var min mamma hundvakt och sen när jag kom hem var hunden sur på mig i en vecka. Hon hade haft det jättebra men ville väl följa med, som tur var förlät hon mig sen.

Men hur ser man om hunden inte mår bra?

– Först och främst ska man vara aktsam på förändringar hos hunden. Om hunden normalt brukar vilja följa med på promenader och plötsligt inte vill gå ut, vill inte leka eller plötsligt blir arg, eller för den del om hunden blir överexalterad.

Om hunden inte beter sig som sig själv, är det ett varningstecken.

– Då brukar det vara något som skaver. Har hunden ont eller har det hänt något? Kanske behöver ni uppsöka veterinär?

Så generellt ska man titta både på det underdrivna eller det överdrivna beteendet. Om hunden till exempel är överaktiv och tuggar sönder inredning och skäller mycket kan det handla om stress.

Berika din hunds liv

Först och främst har hunden grundläggande behov som måste tillgodoses som mat, dryck, sovplats, rastning och så vidare. Men sedan finns också det lilla extra som gör livet till en fest.

En viktig nyckel i att ha en lycklig hund stavas berikning. Det handlar om att ge hunden möjlighet att uttrycka sina naturliga beteenden. Kort och gott så har hunden behov av att få bete sig som en hund.

– Det handlar om att se saken ur hundens perspektiv och om att låta hunden få göra saker som är viktiga för den individen. Låt hunden få vara med och bestämma väg på promenaden, låt att få nosa på promenader och undersöka om den hittar något som är spännande. Låt hunden få gräva efter något. Det finns många enkla saker man kan göra när det kommer till det här.

Hundpsykologen Linda Atmer med sin dobermann Britt. Linda tipsar om en enkel sak som alla kan göra. ”Jag har en berikningslåda hemma med saker som hunden kan pyssla med”.
Hundpsykologen Linda Atmer med sin dobermann Britt. Linda tipsar om en enkel sak som alla kan göra. ”Jag har en berikningslåda hemma med saker som hunden kan pyssla med”.

Ofta köper vi en hundbädd som vi som ägare tycker är snygga men som hunden kanske inte vill ligga i. Då behöver man fundera på vilkens slags sovplats hunden kan vilja ha och om vi kan skapa alternativ till hunden. Många hundar vill ligga högt, får hunden då inte ligga i soffan kanske vi måste skapa en upphöjd viloplats att erbjuda hunden.

– Den kanske vill ha en plats i soffan eller en korg med många filtar i som den kan bädda med. En annan hund kanske vill ligga svalt ibland. Här får man prova sig fram och se vad hunden gillar!

Låda hunden kan pyssla med

Linda tipsar om att försöka se livet hur hundens perspektiv och låta hundens behov styra mer.

– Om du hade varit hunden, hur hade du velat ha din viloplats? Vilken typ av promenad hade du velat ha? Vilka aktiviteter hade du velat göra?

Hon tipsar om en enkel sak som alla kan göra.

– Jag har en berikningslåda hemma med saker som hunden kan pyssla med.

Vad är det?

– Det är en korg eller låda med olika leksaker och jag har även tråkiga tuggben där som min hund inte tycker är jättekul men som hon kan ta och lämna där om hon vill. Med tanke på hur mycket vi människor styr våra hundars liv handlar det här om att skapa möjlighet för hunden att ha saker att själva kunna välja bland.

Lindas tips: Så sätter du guldkant på hundlivet

  1. Se livet ur hundens perspektiv. Reflektera - hundar gör oss lyckliga – men vad har du gjort för att göra din hund lycklig?
  2. Låt hunden få välja väg och tempo. Ett enkelt sätt kan vara att låta din hund få vara med och bestämma väg och tempo på vissa promenader. Låt den då få gå och nosa och undersöka om den vill. Kanske använda flexikoppel när du är i skogen för att låta din hund få en större rörelsefrihet?
  3. Lek tillsammans och umgås med din hund. Det stärker ert band. Gör saker du tror att din hund tycker är roligt och spännande. Upptäck saker tillsammans, lär er något nytt – varför inte gå en kurs? Med min hund älskar jag att gå kurs – vi är aldrig så starka tillsammans som då! Dessutom är det kul att lära känna andra hundägare också.
  4. Bekräfta din hund. Att se sin hund är otroligt viktigt. Hundar kommunicerar ofta med oss – men lyssnar du? När din hund står och tittar på dig; vad tror du den säger? Vill den ha mat eller är det dags för lekstund? Jag både frågar och svarar min hund – även om jag inte alltid kan ge den det den vill just där och då.
  5. Anpassa hemmet. Hur vill din hund ha det hemma? Kanske vill den ha två olika liggplatser, kunna välja mellan att ligga i fönstret och spana och en mysig bädd med filtar att bädda i?
Publisert:

LÄS VIDARE