Mångmiljonärens fina gest: Hyresrätter till äldre – för egna pengar

Foto: TT
”Detta är inte ett bygge för rika personer”.

avMalin Wigen

GODA NYHETER

Mångmiljonären Åke Björsell, som grundat stiftelsen Curamus, planerar att bygga ett boende för äldre – med pengar från egen ficka.

– Barnen har ärvt mina fastigheter och nu vill jag göra det här, säger Åke Björsell till Borås Tidning.

Stiftelsen Curamus, som Åke Björsell grundat, har ansökt om att köpa mark av kommunen – närmare bestämt Bergsäterskullen. Planen är att bygga ett boende för äldre, det hela ska Åke Björsell finansiera med sina egna pengar, skriver BT.

– Ja, jag vill gärna att det här kapitalet från företaget Björsells ska finnas kvar och bli till bestående nytta i Borås, säger han till tidningen och fortsätter:

– För all historisk erfarenhet visar att privat kapital undan för undan försvinner, det ärvs och fördelas och till slut finns inget kvar. Barnen har ärvt mina fastigheter och nu vill jag göra det här, förklarar Åke Björsell.

När han berättade om sin idé till stiftelsen nappade de direkt och även kommunledningen har varit positiva. 

Åke Björsell och stiftelsens ledamot Paul Frankenius har tillsammans med några kommunala tjänstemän kommit fram till att Bergsäterskullen är det bästa alternativet. 

”Inte ett bygge för rika”

I och med att den kommunala prövningen är igång vill han dock inte gå händelserna i förväg – det måste bedömas om det går rent tekniskt. 

Det rör sig totalt om ett 70-tal lägenheter. I området planeras även till exempel ett orangeri eller plats för boulebanor. 

De planerar att upplåta lägenheterna med kooperativ hyresrätt, vilket innebär en fast insats i storleksordningen upp till en miljon kronor. Vid försäljning får den boende tillbaka summan – men aldrig mer så att det inte går att göra vinst på sitt boende. Utöver det ska det vara vanlig marknadshyra. 

Den tilltänkta målgruppen för huset är vanliga boråsare som blivit äldre och till exempel vill sälja sin villa. 

– Detta är inte ett bygge för rika personer, för de klarar sig själva och inte för de som inte har några pengar alls, för de måste samhället ha försorg över. Utan för alla i mitten, som jobbat och tjänat pengar men som kanske ändå inte får så mycket över när de sålt sin villa och betalat reavinstskatt. En bostadsrätt kan ju kosta minst ett par miljoner idag även i Borås, säger han till BT.

För cirka 20 år sedan ville han skapa ett äldreboende på Krokhallsberget i Borås. Trots att initiativet drevs till fullmäktige föll det med knapp majoritet. Skillnaden i dag ska vara att stiftelsen Caramus är byggherre, menar han, skriver BT.

6 starka kvinnor som ger oss hopp 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM

Stiftelsen

Borås