Goda nyheter

”Det handlar om medmänsklighet – inte religion”

Kristna och muslimer enade mot terrorn

Av: 

Cecilia Gustavsson

GODA NYHETER

Muslimer och kristna – tillsammans. Stockholms Moské och Katarina kyrka var på kärleksmanifestationen på Sergels torg ihop.

– Nu behöver vi vara öppna och visa på fred, säger Kikki Högdahl, diakon.

Ett tydligt exempel på hur kristendom och islam kan mötas är projektet ”Goda grannar”. Det är ett samarbete mellan Svenska kyrkan på Södermalm, Stockholms moské och Islamic Relief. ”Goda grannar” startade i och med flyktingvågen 2015 och står för tolerans och förståelse för olikheter.

Sida vid sida

Efter terrorattacken i centrala Stockholm i fredags var det självklart att göra något tillsammans.

I söndags gick därför imamer, präster, diakoner, volontärer och församlingsmedlemmar sida vid sida till den stora kärleksmanifestationen på Sergels torg i hjärtat av Stockholm. Där lämnade de också blommor för att hedra de drabbade i attacken.

– Den enda vägen till fred är just att visa på fred. Vi ska inte förstärka bilderna av våra olikheter, utan tvärtom vara öppna gentemot varandra, säger Kikki Högdahl, diakon vid Katarina Kyrka och projektledare för Goda Grannar.

Hur kan ni inom Svenska kyrkan motverka fördomar mot muslimer, som det finns extra stor risk för nu?

– Genom att vara öppna för varandra och helt enkelt vara mänskliga. Det handlar väldigt lite om vilken religion vi tillhör nu, utan om medmänsklighet, säger Kikki Högdahl.

Förstärka det goda

– I dessa tider gäller det att tala gott om varandra och förstärka de goda krafter som finns i världen. Många är till exempel på flykt just nu och behöver en trygg plats. Vi kan inte heller blunda för det svåra som händer, men just därför är det extra viktigt att göra gott.

Efter terrorattacken i fredags gick Islamiska Förbundet ut med ett uttalande. Bland annat stär det: ”Vi vet av erfarenhet att terrorn varken har en etnicitet, religion eller ras och därför är det viktigare än någonsin att vi som är emot denna extrema form av våld som drabbar oskyldiga håller ihop.”

Språkhjälp till nyanlända

Under 2015 arbetade muslimer och kristna i ”Goda grannar” tillsammans med att hjälpa flyktingar. De ordnade natthärbärge under 82 dygn och tog emot runt 4000 transitflyktingar. 1000 volontärer jobbade ihop.

”Goda grannar” arbetar i dag på lång sikt, med språkträning, samhällsinformation och rådgivning till nyanlända. De samarbetar med en rad organisationer som Migrationsverket, Rädda Barnen och studieförbundet Sensus.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Terrordådet i Stockholm – detta vet vi just nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Svenska kyrkan

Islamic Relief

Terrorism