Hotellmiljardär ger 30 miljoner – till demensforskning

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: Skärmdump / TV2 Norge
Olav Thon, 93, ger 30 miljoner till Jan Hoeijmakers demensforskning.

Den norska hotellmiljardären Olav Thon, 93, har bestämt sig för att satsa rejält på demensforskning – efter att ha sett hur vännerna lider av sjukdomen.

– Det är ovärdigt när man inte förstår vem eller var man är, eller om det är dag eller natt, säger Olav till norska TV2.

Den 93 år gamla hotell- och fastighetsmiljardären Olav Thon i Norge har bestämt sig för att göra skillnad. Trots sin ålder jobbar han för fullt – men runt omkring sig ser han hur familjemedlemmar och gamla vänner flyttar in på äldreboenden.

– När man kommer upp i min ålder är det klart att det är många man har att besöka på äldreboenden, säger Olav Thorn till norska TV2.

”Jobbigt bli kallad Adolf”

De återkommande besöken i vårdmiljö har väckt hans intresse och engagemang för forskning mot demens, Alzheimers och Parkinsons. Han berättar för TV2 om hur det han sett på boendena har gjort att han vill göra skillnad.

– Det är ovärdigt när man inte förstår vem eller var man är, eller om det är dag eller natt. Och jag tycker det är jobbigt när mina vänner kallar mig Per eller Adolf, säger Olav med ett leende.

Redan 2013 placerade Olav en stor del av sin förmögenhet i en stiftelse för medicinsk forskning och undervisning. Den har redan bidragit med 150 miljoner till olika forskningsprojekt, framförallt när det gäller att förebygga demenssjukdom.

Och på torsdagen skickade hans stiftelse ut 30 nya miljoner till demensforskning. Årets huvudmottagare blev Jan Hoeijmakers vid universitetet i Rotterdam.

– Vi vill hitta en lösning på de här sjukdomarna, så att folk kan bli gamla och vara lika pigga som Olav. Många skulle vara avundsjuka på hans hälsa, säger Jan Hoeijmakers till TV2.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM