Forskare: Äldre som tar hand om sina barnbarn lever längre

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Ta hand om barnbarnen och du lever längre, enligt forskningen.
Foto: TT/Montage
Ta hand om barnbarnen och du lever längre, enligt forskningen.

Den som är far- eller morförälder har en längre livslängd – om man tar hand om sina barnbarn, visar en ny studie.

– Det är ett väldigt slående resultat, säger en av forskarna David Coall till tidningen The Sydney Morning Herald.

Far- och morföräldrar som tar hand om sina barnbarn kan leva längre än de som inte gör det, enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Evolution and Human Behavior.

Studien indikerar att ta hand om barnbarnen ökar livslängden betydligt mer än att vara frisk, aktiv och självständig. Enligt David Coall, en av studiens författare, är det flera studier som visar hur omhändertagande ger hälsofördelar

– När vi pratat med far- och morföräldrar så har vi märkt att de ofta pratar om den lycka, tillfredställelse och stoltet de känner när de tar hand om sina barnbarn. Det här kan vara den enda gången i ditt liv som du gör något för någon annan utan att vänta dig något tillbaka, säger David Coall.

”Fem år längre”

Studien, som publicerades förra året, är den första av sitt slag som har visat det här sammanbandet. I studien, som pågick under en längre period, deltog 516 äldre tyska medborgare varav 80 regelbundet tog hand om sina barnbarn. Man kom fram till att de som umgicks regelbundet med sina barnbarn levde längre.

– Det är ett väldigt slående resultat. Till vår förvåning upptäckte vi att mor- och farföräldrar som tar hand om sina barnbarn överlevde fem år längre, säger David Coall.

Samma resultat såg forskarna när de tittade på far- och morföräldrar som till exempel fixade hemma hos sina äldre barn och de utan barnbarn som hjälpte andra. Dock så visade studien att de mor- eller farföräldrar som av olika anledningar tvingas ta hand om sina barnbarn på heltid har en kortare livslängd, skriver The Sydney Morning Herald.

”Den hjälpen är mest hälsosam”

Vad orsakar då detta? Det finns två teorier. Den ena är att far- och morföräldrar som fokuserar på sina barnbarn även tänker mer på att ta hand om sig själva. Den andra teorin är känslornas positiva påverkan.

– Det finns lite forskning som visar att beteendet att hjälpa andra och glädjekänslor det ger kan motverka stress. Människor som hjälper andra, utan att förvänta sig något tillbaka, det är den hjälpen som är mest hälsosam, säger David Coall, till The Sydney Morning Herald.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN