Kate, 19, vann internationell skönhetstävling

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Facebook / Kate Grant

Av 40 tävlande från hela världen gick Kate Grant, 19, segrande ur tävlingen som hyllar skönhet från insidan och ut.

Det gör henne till den första med Downs syndrom som vinner en stor internationell skönhetstävling.

– Jag var i chock. Hela min familj var i publiken, de grät och jublade, säger Kate, skriver Mirror.

Den nordirländska tonåringen Kate Grant har blivit den första modellen med Downs syndrom att vinna en stor, internationell skönhetstävling, skriver brittiska Mirror.

Tävlingen hålls för att hylla mångfald och de samarbetar med Make-A-Wish Foundation som är en organisation som arbetar med att uppfylla drömmar för barn vars föräldrar har begränsade tillgångar.

Dröm som slagit in

19-åringen har berättat att hon bara gick med i tävlingen för att det skulle vara en rolig erfarenhet, så när hennes namn ropades ut som vinnare var det en välkommen överraskning.

– Min dröm har slagit in. Den drömmen är att få chansen att inspirera unga personer med Downs syndrom och andra funktionsmöjligheter att tro på sig själva, har Kate berättat rapporterar Mirror.

1 av 3 | Foto: Facebook / Kate Grant

När Kate föddes fick hennes föräldrar höra att de skulle förbereda sig på det värsta, men hoppas på det bästa. Det tog bara timmar innan läkarna bekräftade att hon hade Downs syndrom.

– Doktorn målade upp en mörk framtid. Han sa att hon aldrig skulle lära sig läsa, att hennes tal skulle vara begränsat och att hon aldrig skulle kunna delta i en full konversation. Jag tänkte på den läkaren när hon höll sitt tal om acceptans på tävlingsscenen. När hon beskrev sina förhoppningar om ett inkluderande samhälle där alla blir behandlade som jämlikar, säger Kates mamma Deirdre rapporterar Mirror.

Den ultimata skönheten

Ända sedan Kate som trettonåring berättade att hon ville bli modell, har hennes mor gjort allt hon har kunnat för att dotterns dröm ska slå in.

Under tävlingen fick den stolta modern minst sagt lön för sin möda.

– Ödmjukhet, empati och en inre gnista, det är den ultimata skönheten. Om domarna såg det inom mig, då är jag lycklig, säger Kate Grant till The Mirror.

Publicerad: