Här öppnas Sveriges första kattkafé

avMalin Wigen

Nu öppnar snart ett ställe alla kattälskare har väntat på – som bjuder på kaffe, bulle och kattmys.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur, säger ägaren Jon Bäcklund, till Stockholm Direkt.

För den som vill ta en fika och samtidigt få möjligheten att kela med katter kommer nu chansen. Den 16 februari öppnar landets första kattkafé Java Whiskers upp på Surbrunnsgatan i Stockholm. På stället bor sammanlagt nio katter.

– Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur. Här får man komma in till en liten oas och slappna av, säger ägaren Jon Bäcklund.

Lokalen är anpassad för katterna, skriver Stockholm Direkt. Det finns till exempel gömmor och gångar samt klösväggar. Dessutom finns ett rum där katterna kan äta, gå på toa och vila.

– Katterna är extremt sociala men det är såklart viktigt att de också kan dra sig tillbaka. Det är ett lyxigt ställe för dem att vara på.

Foto: Colourbox/TT
Snart öppnar ett kafé upp för kattälskare.

Katterna som finns på stället kommer ifrån Solgläntans katthem, så det kommer finnas möjlighet att adoptera en katt, om förutsättningarna är de rätta.

Katterna kommer dock inte gå fritt bland kaféets gäster. Utan man får kolla på dem genom ett stort glasfönster när man sitter och fikar. Men för den som tycker att titta inte räcker så går det att boka en tid för att umgås med katterna via kafeéts hemsida, eller så kan man gå dit och chansa och se om det finns en tid ledig. Det kan vara sammanlagt 20 personer i kattdelen samtidigt.

– All kontakt med katterna kommer att ske på deras villkor och det finns vistelseregler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer till exempel inte att vara tillåtet. Vi har regelbundna besök av en veterinär och kontakt med en etolog och djurhållningen utvärderas kontinuerligt, säger Elina Thorsell, platschef på kaféet, till Stockholm Direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Stockholm