Stefan bjuder in ensamma på julbord

Stefan Källvik, 50, kände redan för tre år sedan att han ville göra något för de som känner sig ensamma i samhället. Och nu ser han det som en självklar tradition.

– Kan jag göra en människa lycklig så är jag nöjd, säger han.

För tredje året i rad ska Ica-handlaren Stefan Källvik, som Aftonbladet skrivit om tidigare, ordna julfirande åt de som är ensamma på julafton i sin butik i Säffle.

– Det ger så mycket tillbaka. Vi fick uppleva värme och glädje första året, redan då när vi satte oss i bilen på väg hem från butiken så sa vi att det här måste vi göra om, även nästa år, säger han och fortsätter:

– Den känslan har infunnit sig år efter år, nu kör vi tredje året och det känns helrätt.

För dem är traditionen en självklarhet.

– Julen är en högtid som blir så påtaglig för den som är ensam eller den som är utslagen i samhället. När man ser de här människorna som kommer till butiken och äter tillsammans med oss och andra gäster så sprider sig värme, glädje och kärlek. Det blir varmt i hela lokalen. Man får handskakningar av gäster som tackar för initiativet, det ger så fruktansvärt mycket tillbaka.

”Stänger inte dörren för någon”

På julafton dukas det upp ett julbord med ett efterföljande dessertbort. Firandet varar mellan 11:30 – 13:30. Förutom mat så får gästerna lyssna på en trubadur som spelar musik och varsin julklapp.

Alla möjliga är välkomna. Ensamma, de som kanske har slut på pengar och de som testar julbord för första gången.

– Första året var det flyktingström med många ensamkommande och då passade vi på att tänka på integrationen – för att få dem känna sig välkomna till vårt samhälle och prova på vår tradition. Jag stänger inte dörren för någon.

För honom känns det mer än rätt att bidra till samhället, menar han.

– Kan jag göra en människa lycklig så är jag nöjd, det är mitt mål att göra en person lycklig under jul.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN