Äldre kvinna låg livlös på marken – då grep 18-åriga Benjamin in

När 18-åriga Benjamin Lindh var på väg hem från affären såg han att att tre personer försökte få kontakt med en äldre kvinna som låg livlös på marken. Han insåg snabbt att de behövde hans hjälp. 

– Jag sprang dit direkt och kollade pulsen. 

I fredags hade Benjamin Lindh, 18 år, precis varit och handlat i närbutiken i Helsinborg när han såg att en äldre kvinna ramlat med sin rullator och sina kassar. Benjamin noterade att tre personer stod runt henne – en av dem stod och klappade kvinnan i ansiktet för att försöka väcka liv i henne medan en annan höll på att ringa 112.

Benjamin, som går på vård- och omsorgsprogrammet, förstod att de behövde hjälp med situationen.

– Jag sprang dit direkt och kollade pulsen på henne.

”Började hosta slem"

Kvinnan hade puls men var okontaktbar och likblek i ansiktet samt blå om läpparna. Benjamin la henne på sidan och slog på ryggen.

– Då började hon hosta slem.

Han började ställa frågor till kvinnan som var helt borta. Då hon blödde från bakhuvudet misstänkte han att hon fått en hjärnskakning. Till slut kom ambulansen och tog över och Benjamin kunde fortsätta hemåt. Väl hemma frågade hans mamma Pia Falkman Lindkvist honom hur dagen hade varit.

– Han var helt lugn och sa helt plötsligt ”jag tror att jag räddade livet på en kvinna idag”, säger hon.

”Han skötte sig exemplariskt"

Pia som blev oerhört stolt över sonens insats skrev om den i ett inlägg på sin Facebooksida som också Omtalat har uppmärksammat.

Jag är idag extra varm i mitt mammahjärta. Idag räddade troligtvis Benjamin livet på en gammal dam (...). Min hjälte. Jag inser att den utbildning han valt är så rätt! Vård och omsorgsprogrammet med lärlingsplats och han vill jobba i framtiden inom akutvården. Han är fin mot äldre människor, förstående och omhändertagande mot människor med olika sorters funktionshinder. Han kommer göra mycket gott. Stolt mamma”, skriver hon in inlägget.

– Han skötte sig exemplariskt och jag är jättestolt över honom som bevarade sitt lugn som han gjorde.  Och att han inte bara gick förbi för att det redan var tre andra personer där – han gick fram och tog kommandot direkt.

”En självklarhet för mig"

Benjamin själv tar det hela med ro, han råkade bara vara rätt person på rätt plats. Just nu är han lärling och har lärt sig hur man ska bemöta personer inom äldreomsorgen och hur man ska hantera olika symtom.

– Men för mig är det självklart att alla ska veta hur man ska göra och att det är en självklarhet att hjälpa.

Publisert: