PRESENTERAS AV

Här upptäcker Staffan ovanliga ekorren

1 av 2
GODA NYHETER

Staffan Åström blev mäkta förvånad när en vit liten ekorre stod och mumsade i sig solrosfrön i trädgården.
– Det var väldigt udda att se en helvit ekorre bland de bruna. Det var något helt nytt för min del, säger han.

Staffan Åström, från Aspås i Jämtland, får dagligen besök av ett gäng ekorrar som mumsar på solrosfröna han lagt ut för att mata fåglarna. Men nu har Staffan fått en ny unik gäst, nämligen en ekorre med kritvit päls, vilket SVT också har skrivit om.

”Väldigt udda”

– Första gången han dök upp var i början på december. Då var det ju väldigt udda att se en helvit ekorre bland de bruna. Det var något helt nytt för min del, säger Staffan Åström.

Sedan Staffan såg ekorren för första gången har han sett den minst en gång i veckan. Senast i går var den i hans trädgård för att leta mat.

Ekorren sticker verkligen ut bland de andra bruna ekorrarna. Staffan har noga tittat på den, men tror inte att den är albino eftersom den inte har röda ögon.

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet, rör det sig om ett pigmenteringsfel som gör att pigment inte lagras i pälsen.

– Det finns flera skäl som gör att pigment inte lagras in som det ska i päls, eller fjädrar hos fåglar. Hos fåglar kan det vara ganska vanligt att de saknar pigmentinlagring fast de inte har just albinofelet. Ibland är det så att bara vissa delar av fågeln eller ekorren är färglösa eller bleka, säger han.

Ovanligt i Sverige

Tyvärr är den vita färgen inte till ekorrens fördel eftersom det gör att den mer synlig än andra och är därför ett lättare byte.

– De flesta vita ekorrar blir nog ganska snabbt duvhöksmat, säger Didrik Vanhoenacker.

I Sverige är de alltså relativt ovanliga men i bland annat USA har det på vissa ställen etablerat samlingar med flera vita ekorrar. Didrik Vanhoenacker har aldrig sett en vit ekorre ute i det vilda, men i hans jobb har han fått in flera bilder på vita ekorrar som upptäckts i bland annat Flen och Karlstad.

Följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige