Personer med husdjur är lyckligare

Ny studie visar att husdjur som exempelvis hundar och katter kan göra en på bättre humör.

En ny studie från YouGov som genomfördes på uppdrag av djurförsäkringsbolaget Agria Pet Insurance, visar att 70 procent av de medverkande blev på bättre humör av sina husdjur.

Av 1 007 svarande djurägare berättade 20 procent att deras husdjur är ett stöd när de är stressade och 11 procent känner sig stöttade av sina hundar, hästar och katter när de går igenom en depression, skriver Ekstrabladet.

Ökar produktion av lyckohormon

Många vet om att djur kan hjälpa om man har ont i själen men en som vet varför är Poul Videbech, professor och överläkare för neuropsykiatrisk Depressionsforskning.

Han menar att det bland annat beror på att kontakt med husdjur inte kräver speciellt mycket av oss människor. De kräver exempelvis inga förklaringar utan blir nöjda och glada av lite närhet från sin husse eller matte. Dessutom visar vetenskapliga tester att samvaron ökar produktionen av lyckohormonet oxytocin.

– När du interagerar med en hund, och särskilt om du har ögonkontakt med den, ökar hormonet oxytocin i både hund och människa. Det är ett hormon som skapar en känsla av tillhörighet, lycka och sinnesfrid. Hundar kan läsa våra känslor genom kroppsspråk och reagera på det, till exempel om vi är ledsna. De kan uppvisa ett tröstande och uppmuntrande beteende, förklarar han för Ekstrabladet.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publisert: