Din hund kan förstå vad du säger

avMalin Wigen

Verkar det som om din hund förstår allt du säger? Då är du inte helt ute och cyklar. En ny studie visar att din hund kan förstå dina ord.

– Jag tror det här är helt unikt i djurvärlden, säger professorn Per Jensen till Vetenskapsradion.

Ny forskning, som presenterats  i den amerikanska fackvetenskapliga tidningen Science, visar att hundar förstår vilka ord vi säger, och att de inte bara lyssnar på vårt tonfall.

– Forskning har tidigare visat att hundar är fantastiska på att förstå ord, men här visar man också på att hundar har ett specialiserat område i hjärnan för att hantera det här, säger Per Jensen, professor i etologi.

Reagerar på ägarens ord

För att göra studien har hundarna tränats till att ligga stilla i en magnetkamera där de sedan fick lyssna på sin ägares röst.

Hundarna fick höra uppmuntrande ord som ”duktig hund” på ett glatt och neutralt sätt. Sedan fick de höra neutrala ord på ett neutralt och uppmuntrande sätt. Resultat visar att hundens hjärna reagerade på vad ägaren sade – oavsett tonläge, och inte bara på vilket sätt det sades. 

”Helt unikt djurvärlden”

Forskarna spekulerar i att språkförståelsen är en grundläggande funktion i hjärnan, som kanske också andra djur har. Enligt Per Jensen kan det snarare ha att göra med att hunden och människan länge levt med varandra sida vid sida och på så sätt utvecklat ett sätt att förstå språket bättre.

– Jag tror det här är helt unikt i djurvärlden. De här hjärnfunktionerna finns bara där för att tolka vad vi människor säger till hundarna, säger Per Jensen till Vetenskapsradion.