Skolan inför idrott – alla dagar i veckan

Fem dagar i veckan står det idrott på schemat för eleverna på Norrstrandsskolan i Karlstad.

– Den allmänna inlärningsförmågan ökar för elever som rör sig varje dag, säger rektorn Bert Falk till SVT Värmland.

På Norrstrandsskolan i Karlstad har man infört idrott alla dagar i veckan – i två dagar har man 50 minuterspass och i tre dagar kör man 30 minuter. Skolan provade detta på årskurs nio förra året och såg att det gav positiva resultat.

– Vi noterade en mycket bra gruppgemenskap. Dessutom höjdes betygen och alla i gruppen mådde mycket bättre än året innan, säger idrottsläraren Mikael Lindström till SVT Värmland.

Även skolans rektor Bert Falk lyfter fördelarna med idrott varje dag i skolan.

– Den allmänna inlärningsförmågan ökar för elever som rör sig varje dag. Sen ser vi att det har en social effekt också. Eleverna trivs tillsammans och har det här med idrotten gemensamt, säger han.

”Ligger rätt i tiden”

Eleverna som SVT pratat med är positiva till den utökade idrotten. De menar att deras koncentration blivit bättre.

De använder pulsbälten och pulsen övervakas via idrottslärarens dator. Det kan tyckas vara för mycket övervakning men det uppskattas, enligt Mikael Lindström. Eleverna ska tycka att det är kul att se vad träningen ger, menar han.

Bert Falk hävdar att idrott varje dag i skolan är en framtidsmodell.

– Vår ständiga uppgift är att höja måluppfyllelsen och om det är så enkelt att man kan göra det genom att röra på sig då är det ju lätt. Här har vi också stöd av olika forskningsresultat. Det innebär inte heller högre kostnader. Daglig idrott i skolan ligger rätt i tiden med andra ord, säger han till SVT Värmland.

Publisert: