PRESENTERAS AV

Paret återförenades efter 23 år: ”Inget har förändrats”

1 av 2 | Foto: Privat
GODA NYHETER

Jeanette Lestander från Luleå och Sulai Leechangtai från Thailand, träffades första gången för 23 år sedan. Nu har de återförenats.

– Vi har blivit äldre, men känslorna för varandra har inte förändrats.

För 23 år sedan var Jeanette Lestander från Luleå, på resande fot i Thailand med sin kusin Håkan. Redan under resans andra vecka på Phi Phi öarna mötte Jeanette en blick som kom att etsa sig fast i henne för evigt, berättar NSD.

– Högt uppe i en palm satt en ung man och tittade på mig. Han satt där varje morgon, till slut vinkade jag åt honom att komma.

Och det gjorde han. Under några dagar spelade de volleyboll tillsammans och trots att de hade svårt att förstå varandra växte känslorna. Snart var paret oskiljaktiga och när Jeanettes kusin ville resa vidare mot Australien som planerat, fick han resa själv.

– Så då flyttade jag in hos Sulai och hans stora familj. Jag sov på en bastmatta, direkt på golvet i ett litet plåtskjul.

Jeanette blev kvar hos Sulai i sju månader. Men hemma i Luleå väntade en orolig mamma, ansvaret över en häst och kompisar.

– Tanken var självklart att jag skulle åka hem och ordna upp allt för att sedan åka tillbaka. Men så blev det inte.

”Rann ut i sanden”

Det unga paret försökte brevväxla i början, men Sulai kunde inte skriva och fick ta hjälp av kompisar.

– Det var ju svårt. Han hade ingen brevlåda heller så jag kunde bara hoppas på att postgubben skulle leta upp honom på stranden. Men ja, det var inte många brev som kom fram så det rann ut i sanden.

Väl hemma i Sverige rullade livet på som vanligt. Jeanette jobbade, blev kär i en man vid namn Micke och fick barnen Sanna och Erik. När nyheten om tsunamin nådde Sverige 2004 sökte hon efter Sulai och hans släktingar i alla filmklipp och bilder som visades från områdena. Men hon fick inga livstecken.

2009 gjorde hon ett tappert försök i att åka till Thailand och leta efter honom själv.

– Jag ville veta att han hade det bra efter tsunamin och allt. Men han hade flyttat till Italien. Däremot träffade jag hans bror på stranden.

Ett fotografi på Sulai i mobilen

Så småningom blev Jeanettes dotter Sanna, 22, nyfiken på Phi Phi öarna och reste dit på en långresa förra vintern. En dag när Jeanette satt hemma i soffan fick hon ett meddelande på telefonen, det var ett fotografi på Sulai.

– Tårarna kom på en gång. Jag blev så chockad att jag försökte ringa min mamma som redan hade gått bort. Därefter ringde jag Sanna som gjorde i ordning ett skype-konto till Sulai så att vi kunde prata. Jag kände direkt att det fanns känslor kvar. Det tog inte lång tid innan jag bokade en biljett ner dit.

Och på den vägen är det. Jeanette tog sitt pick och pack och for ner till Thailand. Väl framme på flygplatsen, när hon försökte packa om i resväskan dök han upp.

– Jag satt med blicken riktad mot golvet, så det första jag såg var hans fötter. Då reste jag mig upp och så kramades vi. Det kändes inte som att det hade gått någon tid alls. Vi var äldre men känslorna för varandra hade inte förändrats.

Nu bor paret tillsammans i Luleå. Och Jeanette berättar att det har varit en stor omställning för Sulai.

– Det är inte lätt för honom alltid men vi är lyckliga. Det är lite som filmen The Notebook.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Thailand

Luleå

Resor