PRESENTERAS AV

Minea, 3, föddes med ovanligt syndrom – nu är hon modell

Foto: Skärmdump
GODA NYHETER

Treåriga Minea, som föddes med ett ovanligt missbildningssyndrom, fick en dramatisk start i livet. Nu är hon ansiktet utåt i ett fotoprojeket.

Minea, 3, föddes med det ovanliga missbildningssyndromet Aperts syndrom. Livet fick en dramatisk start på sjukhuset, säger hennes mamma Simone Karlsson, till TV4:s Nyhetsmorgon.

– Jag såg inte henne många sekunder av henne innan de sprang iväg med henne. Jag fick veta att hon hade missbildningar på händer, fötter och kroppen. Och jag förberedde mig ju på det värsta – att jag skulle förlora mitt barn, säger hon.

Det tog fyra till fem veckor innan de fick beskedet om hennes diagnos. Därefter har en stor del av Mineas liv spenderats på sjukhus – hon har genomgått nio operationer och cirka 250 läkarbesök och provtagningar.

–En normal vardag är ingenting vi tar för givet, vi är en väldigt tacksam familj.

Ger bort gratis fotografering

Minea förändrade allas liv, däribland hennes faster, fotografen Julia Jonsson. Hon har startat ”Projekt Minea” för att hylla barn med särskilda behov och unika annorlunda utseenden. Familjer kan nominera sig själva och bli nominerade för en fotografering – som de får gratis.

Och stjärnmodellen i projektet är såklart Minea, något som har betytt mycket för familjen.

– Jag och Mineas pappa är starka som personer, vi hoppas att vi tillsammans med Julia bygger en bra grund för Minea där folk känner till henne och hennes behov så att hon slipper förklara sig hela tiden.

Se klippet med Minea här nedan.