Sarah hängde upp mensskylt på kaféet – nu hyllas hon

1 av 3 | Foto: Privat
Sarahs initiativ kan kanske rädda någons dag.
GODA NYHETER

När man minst anar det kommer mensen och det är inte alltid man är förberedd. Med detta i åtanke har Sarah Svensson Mosbah sett till att ge det lilla extra till sina kafégäster, skriver Expressen.

För en månad sedan öppnade Sarah Svensson Mosbah, 26, upp ett kontorskooperativ med kafé i Västervik där hon bor. Sedan några dagar tillbaka möts gästerna av en skylt på toaletten med texten: ”Kom mensen oväntat eller skulle du behöva trosskydd? Kolla i den vita väskan bakom dig, förhoppningsvis finns det något som passar dig där!”

För henne är det här en enkel gest för gästerna där majoriteten är kvinnor och unga tjejer.

– Det kostar inte mig så mycket. Det kanske kan hjälpa någon och man sitter där och upptäcker att man behöver mensskydd. Har man inte med sig det själv är det inte så jättekul – då är det värt mycket om det finns.

”Kan vara känsligt”

Hon rådfrågade andra om skylten i en Facebookgrupp.

– Själv tänkte jag att det var en bra grej men det kan vara lite känsligt för andra. Den kanske kan kränka någon, men jag har försökt att skriva sakligt och bara informera om att det finns, säger hon och fortsätter:

– Jag fick jättebra respons, så skylten får sitta kvar.

Förutom att förhoppningsvis kunna rädda någons dag hoppas hon att hennes initiativ kan bryta tabut kring mens.

– Jag hoppas att det här kan normalisera lite. Det är väldigt många unga som kommer hit som nog aldrig skulle våga fråga mig personligen om jag har mensskydd. Nu finns det lättillgängligt, det blir lättare för dem.

Sarah vet att det finns liknande skyltar i Sveriges storstäder men hoppas att det blir vanligare även utanför dessa.

— Jag hoppas att fler tar efter och gör samma sak. Det handlar inte om mycket pengar för den extra servicen. Det kanske kan rädda någons dag, att man slipper stressen över att man måste gå hem om man fått mens. Man kan istället sitta kvar i lugn och ro. Att kunna hjälpa någon sitta kvar på så sätt är en väldigt liten sak att göra.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Västervik