Roger och Thore fick upp en ovanlig fisk: ”Man vacklade till”

Foto: Patrick Trägårdh
Vännerna Roger och Thore fick upp något ovanligt.
GODA NYHETER

Vännerna Roger Wennman och Thore Persson hade bara väntat sig några abborrar när de drog upp nätet. Istället fick de se något mycket ovanligt, skriver Västerbottens-Kuriren.

– ”Vad är det för fisk, törs vi ta upp det där” tänkte vi, säger Thore. 

Vännerna Roger Wennman, 63, och Thore Persson, 70, la ut nät för att prova fiskelyckan vid Vitskärsudden i Obbola som ligger utanför Umeå. När de tog upp näten på måndagseftermiddagen kunde de inte tro sina ögon. En av fiskarna såg inte ut som något de sett tidigare.

– ”Vad är det för fisk, törs vi ta upp det där” tänkte vi, säger Thore och Roger tillägger:

–  Man vacklade till lite i början.

Efter en stunds kamp fick de loss den från nätet och Roger sa att det nog var en stör – en art som formellt varit utdöd i Östersjön i runt 100 år på grund av överfiske och som är mycket ovanlig.

– Den var så pass skadad att den inte gick att släppa tillbaka, säger Roger.

”Det är döhäftig”

Thore insisterade men det visade sig dock att Roger hade rätt – en fiskexpert kunde konstatera att det visst var en stör. Den är 73 centimeter och väger runt 1,5 kilo.

– Den såg ut lite som en minihaj, han kan inte haft många fiender, säger Thore.

Exakt vilken sort vet de dock inte, men det ska de försöka ta reda på med hjälp av en person på Naturhistoriska riksmuseet som de fått kontaktuppgifter till av en från länsstyrelsen.

– Det finns ett 30-tal olika varianter. Det vore kul att veta vilken sort den är i och med att de är så ovanliga på dessa breddgrader, säger Roger och fortsätter:

– Det är döhäftigt att vi fick en, vi som ville ha abborrar.

”Går inte att toppa det här”

På tisdagskvällen firade de den ovanliga fångsten med kaffe och pepparkaka. Och de två vännerna kommer att fiska igen, även om de inte kommer vara med om något liknande en gång till.

– Det finns inte ens i våra tankar, det skulle inte gå även om vi lägger ut nät hundra år framåt. Det går inte att toppa det här, säger Thore.

Nu försöker han ta reda på hur man skulle kunna tillaga den.  

– Vi tar gärna emot tips. Jag vill höra av mig till restauranger i Umeå men jag får inte ringa, min fru säger att jag inte ska göra bort mig, skojar Thore. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske