Lärarna hyllas för budskapet om betygen – till eleverna

1 av 2 | Foto: Privat
Både Lova och hennes mamma hyllar lärarna.
GODA NYHETER

Inför jullovet fick Lova och hennes klasskamrater sina terminsbetyg – och en lapp med ett viktigt budskap från lärarna.

– Vi blev väldigt glada, det lugnade ner oss lite, säger Lova.

När Lova och hennes klass på Läroverket i Hudiksvall gick på jullov fick de med en lapp från lärarna tillsammans med sina terminsbetyg. På lappen, som Expressen också skrivit om, stod det några uppmuntrande ord till ungdomarna – ord som de ska tänka på när de tittar på sina betyg.

"Dessa betyg visar inte hur bra och unik du är. Dessa betyg visar inte att du är en god vän eller att du är bra på att passa dina syskon. De visar inte att du dansar med de coolaste rörelserna eller att du sprider glädje till din omgivning med ditt vackra leende. Betygen visar inte att du är omsorgsfull eller att du varje dag gör ditt allra bästa. Dessa egenskaper testas aldrig i ett prov. Dessa betyg visar vad du har gjort i de olika ämnena men de berättar inte allt. De säger ingenting om att du kanske har utvecklats eller förbättrat dig i ett ämne som du kanske tyckte var svårt tidigare (...). Det finns inga prov eller ester som kan visa alla de fina egenskaper som du har och som gör dig till den person DU är”, stod det på lappen.

– Vi blev väldigt glada, det lugnade ner oss lite, säger Lova och fortsätter:

– Jag har varit ganska stressad och orolig för att få dåliga betyg. När jag läste den här lappen kände jag mig mer säker.

Hon, som har fått betyg sedan sjätte klass, har aldrig fått någon liknande lapp tidigare.

– Jag tycker fler lärare borde göra så här.

”Fantastiskt att de gör så”

Lovas mamma Eva Fors uppskattar också lappen.

– Jag blev så himla berörd. Det är ett enkelt sätt att höja barnens självkänsla. Oavsett om du inte uppnått a, b eller c så har det inget att göra med vem du är. Det är ett viktigt budskap till de här ungdomarna som får sina betyg i högstadiet.

Hon, som skrev om lappen på sin Facebooksida, berättar att även andra föräldrar var glada över lärarnas budskap.

– Det är fantastiskt att de gör så, man känner sig så trygg som förälder, säger hon och fortsätter:

– Det är en prestigevärld vi lever i men på något sätt har man plockat ned till vad det egentligen handlar om med det här brevet. Betygen säger inte vem du är som vän eller medmänniska – vilket ändå är det viktiga.

Det är lärarna Sara och Anna-Karin som ligger bakom lappen. De har fått idén till lappen och texten med hjälp av en Facebookgrupp där lärare byter idéer.

– Vi upplever att det är ganska mycket betygshets, man strävar efter höga betyg, och många elever är stressade över att få höga betyg. Betygen visar inte hur bra de är som personer eller hur mycket de har utvecklats i sin lärandeprocess. Men de ser bara bokstäver i betygen, så vi tyckte att det är viktigt att uppmärksamma att de har gjort en enorm resa under terminen, säger läraren Sara till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM