PRESENTERAS AV

Elise somnade på bussen – nu vill hon tacka busschauffören

1 av 2 | Foto: Privat
Elise hyllar busschauffören Helena.
GODA NYHETER

Elise, 19, tog sista bussen hem och vaknade upp långt efter sin hållplats. Hon var beredd på att gå ensam tillbaka i mörkret – men det tillät inte busschauffören.

– Hon visade att hon brydde sig otroligt mycket om mig som medmänniska, säger Elise.

Förra onsdagen somnade 19-åriga Elise Ekström på sista bussen hem mot Nacka i Stockholm. När hon vaknade upptäckte hon att bussen var helt tom och hon kände inte alls igen sig när hon tittade ut.

– ”Det här måste vara riktigt illa”, tänkte jag.

Elise fick veta att de åkt förbi hennes busshållplats – och att de nästan var framme vid slutstationen. Hon insåg att hon skulle ha en rätt lång bit hem att gå.

Bussföraren försökte hitta en lösning – hon frågade om Elise kunde ta en annan buss tillbaka. Men de hade slutat gå.

– Bussarna skulle inte börja gå förrän halv fem. Jag var ganska uppgiven men jag fick ju skylla mig själv, det var inte så mycket att göra åt saken.

Det var då som bussföraren överraskade henne.

– Hon sa ”Nej, men vänta, jag mår inte bra av att släppa iväg dig ensam så här sent, jag känner mig obekväm i det. Jag tar en annan väg på vägen mot bussgaraget, så släpper jag dig vid din busshållplats. Punkt slut”.

”Var en stor gest”

Sagt och gjort, bussföraren tog en omväg till Elises busshållplats så att hon kom hem säkert.

– Jag blev otroligt lättad. För mig i den stunden var det guld värt. Att göra något sådant för en annan människa – hon visade att hon brydde sig otroligt mycket om mig som medmänniska. För mig var det en stor gest, det är aldrig säkert för en tjej att gå ensam hem vid den tiden.

Elise kontaktade SL för att berätta om förarens agerande.

– Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma sådana här händelser. Man hör annars bara det dåliga om allt.

”Vi förare är inte bara sura”

Bussföraren, som heter Helena Johansson, säger att hon tyckte synd om Elise.

– Hon skulle till jobbet dagen efter och det skulle ta tid för henne att komma hem. Dessutom är hon tjej och skulle få gå hem själv annars, det är rätt långa avstånd.

Hon tycker det är kul att Elise blev så tacksam.

– Men jag vill även poängtera att det finns många bra kvälls- och nattchaufförer som brukar hjälpa, en eloge till dem, säger hon och fortsätter:

– Jag har gjort det flera gånger. Speciellt när det är tjejer som ska gå långt. Vi förare är människor också, vi är inte bara sura och otrevliga.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka