PRESENTERAS AV

”Om vi vinner bjuder vi alla på fest”

Nu tävlar de om att bli Sverige bästa gata

GODA NYHETER

JUNISKÄR. För tredje året i rad ligger Sundsvall i topp i tävlingen Sveriges bästa gata.

De boende på Juniskärsvägen är stolta och håller tummarna för att det ska bli tredje gången gillt.

– Om vi vinner skulle vi gärna bjuda alla nya grannar på en riktigt härlig fest, säger Anneli Näsberg.

1 av 4 | Foto: Oscar Eriksson
”Jag tycker att sammanhållningen här är fantastisk. Det känns lite som en utökad familj”, säger Maria Skalin, som flyttade till Juniskärsvägen med sin familj för fem år sedan.
Foto: Oscar Eriksson
Anneli Näsberg

Det är lätt att förstå varför Juniskärsvägen söder om Sundsvall är med i toppstriden om att bli Sveriges bästa gata 2017. Den ligger väldigt vackert i skärgården söder om Sundsvall med både en badsjö, skog och öppet hav alldeles i närheten.

Många boende pendlar till Sundsvall och uppskattar den levande miljön.

– När man åker till jobbet en tidig morgon och har chans att se grävlingar, bävrar och rådjur så känner man sig verkligt lyckligt lottad, säger fastighetsägaren Ingela Lundwall.

Men det är inte bara naturen som ger trivsel.

– Jag tycker att sammanhållningen här är fantastisk. Det känns lite som en utökad familj, säger Maria Skalin, som flyttade hit med sin familj för fem år sedan.

Gatan har en aktiv fastighetsägareförening med 120 medlemmar som regelbundet ordnar naturliga träffpunkter som passar de flesta. Allt ifrån julgransplundring, loppisar, Valborgsmässofirande till en årlig höstfest med olika teman där det brukar vara stor spridning på åldrarna.

– Det är folk från 18 till 80 år som kommer och det uppskattas speciellt av de som bott här länge, säger Anneli Näsberg, som är med i föreningens aktivitetsgrupp.

Sundsvalls största midsommarfirande

På gatan ordnas även ett midsommarfirande som blivit ett av Sundsvalls största och lockar hundratals besökare varje år.

För här finns ingen mentalitet av att behålla det fina för sig själv. Tvärtom vill man ha en levande miljö.

– Det är bara roligt om fler kan ta del av det fina som finns här, till exempel till midsommar, säger Anneli Näsberg.

Flera konstnärer finns i närområdet och även ett spa och en kajakverksamhet. Inflyttningen och nybyggnationen har varit stor de senaste åren och här finns många barn i husen.

Anna Uhlin växte upp i Juniskär och flyttade tillbaka med sin familj till hennes föräldrahem.

Hon var då nybliven mamma och tog initiativet att bjuda in andra föräldralediga mammor för att umgås tillsammans med barnen. Det blev så småningom en sammansvetsad grupp.

– När barnen blev större fortsatte vi träffas, fast på kvällen. Vi umgås fortfarande och har bland annat sprungit en del lopp tillsammans, säger Anna.

De boende är också med i Grannsamverkan. En ideell verksamhet för att öka tryggheten i området.

Många engagerar sig

I Föreningens Facebook-grupp kan man också informera eller efterlysa något som man vill dela med sina grannar. Som när Maria Skalins katt var bortsprungen i 1,5 dygn.

– Det var häftigt att se hur många som engagerade sig och var ute och sökte och ropade på katten. Det känns tryggt att folk bryr sig, säger hon.

Juniskärsvägen har nominerats till Postkodlotteriets tävling ”Sveriges bästa gata” och ligger när den här artikeln skrivs på första plats i Sundsvall och på femte plats i hela landet.

– Det är naturligtvis väldigt kul och vi hoppas att vi vinner!

Både 2015 och 2016 kammade gator i Sundsvall hem utmärkelsen. Nu kan det bli tredje gången gillt.

Vad ska ni göra om ni tar hem förstapriset?

– Vi tycker om att träffas och ha kul och är måna om att välkomna våra nya grannar. Om vi vann skulle det vara ett bra tillfälle att kombinera det genom att ordna en rolig fest och öka sammanhållningen ännu mer, säger Anneli Näsberg.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall

Folk