Ica-handlaren Tommys fina julklapp till sina anställda: Ledigt på julafton

avClaes Olsson, Malin Wigen

GODA NYHETER

För många är det en självklarhet att vara lediga på julafton men inte för de som jobbar inom handelsbranschen. Därför möttes Ica-handlaren Tommy Kåmark av applåder när han meddelade för sina anställda att de får vara lediga på julafton, skriver Eskilstuna-Kuriren.

– Det här kostar mig lite mer men samtidigt ger det mig otroligt mycket, säger han till Aftonbladet.

Det var i somras som Ica-handlaren Tommy Kåmark och butikschefen vid Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna kom på att de borde ha stängt på julafton. Efter ett ledningsgruppsmöte blev det bestämt – de anställda skulle få ledigt den 24 december. När han meddelade beslutet möttes han av applåder.

– I stället för att köpa något till personalen så blir det årets julklapp till personalen, säger han och fortsätter:

– Det hade varit billigare att köpa julklapp, det här kostar mig lite mer men samtidigt ger det mig otroligt mycket. Jag ser spänsten i stegen på personalen, de är mycket gladare och har en helt annan ork när de vet att de har en dag där de är lediga, vilket är sjukt i den här branschen.

Foto: Privat
Tommy Kåmark ger julledigt i julklapp till sina anställda.

Det är rätt länge sedan en Icabutik höll stängt på julafton, någon gång på 1980-talet ska det har varit, skriver Eskilstuna-Kuriren som uppmärksammat initiativet.

– Nu kände vi att vi sätter ner foten här, nu stänger vi på julafton.

I och med att folk är vana med att butiken är öppen så hyllas beslutet – även av kunder. 

– Jag undrade hur kunderna skulle reagera. Jag kände mig som Karl Bertil Jonsson, lite skakig i början sen fick man bekräftat att man gjort och tänkt rätt.

Personalen kommer inte att förlora något på lönen, utan kommer att kunna ta igen dagen vid ett senare tillfälle. Om det kommer vara stängt även nästa jul är inte bestämt än.

Var snäll – allt blir bättre! 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Ica

Jul

Högtider