PRESENTERAS AV

Kenneth räddade sin hund ur isvaken

Foto: Privat/TT/Montage
Kenneth räddade drevern Tessy ur en isvak
GODA NYHETER

Kenneth tvekade inte en sekund när han såg Tessy kämpa för sitt liv i vaken. Han kastade sig ut på den spruckna isen för att rädda sin hund.

– Det var först efteråt som jag förstod hur illa det faktiskt kunde ha gått, säger Kenneth.

Det var i lördags som Kenneth Floge, 54, var ute och jagade med sin drever Tessy vid Norrsjön sydväst om Norrtälje. Han släppte henne och hon fick genast vittring på något. Kenneth såg Tessy försvinna bland träden och följde henne med hjälp av gps-pejlen i hundhalsbandet. Men när han efter en stund kallade på henne utan att få svar förstod han att något var väldigt fel.

– Hon var 800 meter bort när hon plötsligt tystnade. Jag såg på pejlen att hon var helt stilla i ett vattendrag, säger Kenneth, som tidigare även omskrivits av Jakt & Jägare.

Han sprang tillbaka till bilen och körde runt för att ta sig till platsen där Tessy fanns. Grannjaktlaget var också ute så vägbommarna var öppna. Väl på plats träffade han några andra jägare som hjälpte till i letandet. När de nådde sjön fick Kenneth genast syn på Tessy, och en annan jägare hade redan uppmärksammat hunden som kämpade i det iskalla vattnet.

– Hon hade hamnat i en isränna och hängde med tassarna från iskanten, säger Kenneth.

Rejält nedkyld

Han insåg att Tessy redan legat i det iskalla vattnet i 20-25 minuter och riskerade att driva in under isen och försvinna. Utan att tänka kastade han av sig jackan och ålade ut på den spruckna isen med hjälp av en grankvist medan de andra jägarna höll i hans fötter.

– Jag fick precis tag i Tessys halsband med fingerspetsarna och kunde dra upp henne, berättar han.

Vid det laget var den femåriga tiken rejält nedkyld. Kenneth gjorde sitt bästa för att få igång hennes blodcirkulation på vägen tillbaka till bilen. Väl hemma märktes det tydligt hur medtagen och kall Tessy var efter händelsen. Kenneth duschade henne för att få upp värmen i kroppen och tände sedan den öppna spisen.

– Då kom tankarna på hur illa det faktiskt kunde ha gått, säger Kenneth.

– Det var mycket känslor medan vi letade efter henne. Jag trodde faktiskt inte att hon skulle klara sig.

Redan efter några timmar hade Tessy återhämtat sig något. I dag, två dagar senare, mår hon helt bra.

Tvekade aldrig

Kenneth Floge säger att det inte är helt ovanligt att hundar går genom isen under jakt och ibland går det inte lika bra som i Tessys fall. Själv har han varit med om en liknande händelse för sju år sedan, när hans förra hund gick ut i vassen och inte kunde ta sig tillbaka. Även den gången lyckades Kenneth rädda hunden, men säger att han kommer att tänka sig för innan han jagar med hund nära isar igen.

– Det krävs inte så mycket för att en hund ska försvinna. Nästa gång ska jag kolla upp isarna mer innan, säger han.

Trots den farliga situationen fanns det aldrig någon tvekan hos Kenneth kring att kasta sig ut på den förrädiska isen för att rädda Tessy ur vaken.

– Det var bara att slänga av sig jackan och åla ut, det fanns inga andra alternativ. Man står inte och väntar på att en hund ska försvinna. Jag skulle göra samma sak igen, säger Kenneth Floge.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook