Gabriel, 20, kom in på läkarprogrammet – efter sex månader

GODA NYHETER

När Gabriel, 20, fick fly kriget i Damaskus trodde han att hans högsta dröm om att bli ögonläkare hade krossats. Men med hjälp av bra studievägledning tog han sig in på läkarprogrammet i Linköping – på ett halvår, skriver SVT Södertälje.

20-åriga Gabriel Shamoun hade precis blivit antagen till läkarprogrammet i Damaskus när han och hans familj var tvungna att fly kriget till Sverige och Södertälje. Därmed krossades hans högsta dröm om att bli ögonläkare, som sin pappa.

– Jag blev lite deprimerad över att jag skulle behöva börja om. Jag hade hört att de som kommer till Sverige måste validera sina betyg, gå massa kurser och göra omprövningar och att det kan ta två till tre år, säger han till SVT.

Bra studievägledning hjälpte honom

Men tack vare bra studievägledning lyckades Gabriel på knappt ett halvår bli antagen till läkarprogrammet på Linköpings universitet.

–  Studievägledarna tipsade om många genvägar. De lär en hur det fungerar med meritsystemet, universitet, kurser, när man anmäler sig och så vidare, säger han.

Lärde sig svenska själv

Gabriel fick vänta i ett år på att få uppehållstillsånd. Det var under den tiden som han gick hos studievägledaren på Komvux i Södertälje. Innan han fick plats på Komvux i december 2015, där han skulle komplettera sin syriska gymnasiebehörightet, hade han lärt sig svenska på egen hand. Han lärde sig svenska genom att läsa mycket böcker och använda sig av Google-översättning.

”Borde gjort ännu bättre ifrån mig”

Nu förbereder han sig inför sin flytt till Linköping och terminsstarten om en månad. Dock är han inte nöjd trots att han är en av 180 antagna.

– Jag tänker att jag borde ha gjort ännu bättre ifrån mig och fått högre betyg så att jag skulle klara av att komma in på läkarprogrammet i Stockholm istället, säger han till SVT.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM