Goda nyheter

Rektorn Henrik bar klänning i skolan – för att bryta klädnormer

Av: 

Malin Wigen

GODA NYHETER

För att uppmuntra sina elever att våga bryta klädnormer och se ut hur man vill så kom rektorn Henrik Theorin iklädd klänning till skolan, skriver SVT Västerbotten.

– Jag gör det som en del av mitt jobb, säger han.

På Hagaskolan, en grundskola i Umeå, arrangerade man nyligen en pridevecka för att uppmärksamma att människor är olika – och att människor får vara olika, berättar rektorn Henrik Theorin. På fredagen avslutade man veckan med temat ”kom som du inte är”. Och Henrik valde att komma i klänning och målade naglar – för att visa att det är okej bryta klädnormer.

– Målade naglar har jag haft tidigare vid några tillfällen men klänning har jag aldrig haft, säger han och fortsätter:

– Det var ett bra sätt att visa att man får klä sig som man vill och att det går att utmana normer. Det är inte så vanligt att en man klär sig i klänning, så det var ett tydligt sätt att visa eleverna att det är fullt möjligt. Jag gör det som en del av mitt jobb.

Både elever och lärare ska ha reagerat positivt på hans initiativ.

– Personalen på skolan tycker att det är jättebra att det görs och att någon vågar tycka till.

Enligt Henrik har det blivit en viss positiv effekt då det har uppmärksammats i medier som SVT.

– Det är ju bra. Samtidigt hade det ju varit bättre om det hade gått obemärkt förbi för då hade det funnits en vana hos människor att folk klär sig på olika sätt. Det är synd.

Han hoppas att andra kan ta efter.

– Skolans uppdrag ligger däri att prata värdegrund och visa elever att allt är möjligt, och att alla får se ut som de vill. Sen begär jag inte att alla lärare och all personal ska göra som jag gör, men man kan hitta nya sätt att hitta positiva sätt att uppmärksamma det på, säger han och fortsätter:

– Det får dock inte bli en cirkus eller ett skämt om det hela. För det är ju ett allvarligt ämne, det finns många där ute som vill se ut på andra sätt men inte törs.

Publisert:

LÄS VIDARE

Berit har fixat frissan på djur – i ett halvt sekel

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Skola & utbildning

Pride