Här är smarta svaret – efter nazistattacken

1 av 3 | Foto: Privat
GODA NYHETER

När skolan blev nedklottrad med nazistiska budskap bestämde sig Liberala ungdomsförbundet för att säga ifrån, skriver Borås Tidning.

– Det är viktigt att markera mot nazism och hat, säger Tommy Ky, ordförande för Luf Södra Älvsborg, till Aftonbladet.

I helgen vandaliserades Dalsjöskolan i Borås. Huvudbyggnaden klottrades ned med ett tiotal tecken, och däribland återfanns hakkorset. Bilder på det inträffade spreds som en löpeld i sociala medier.

Tommy Ky, 21, ordförande för Liberala Ungdomsförbundet (Luf) Södra Älvsborg, var en av de som såg bilderna och upprördes. Han satt på tåget hem från Västerås när han uppmärksammades på händelsen av en bekant.

– Jag blev arg, ledsen och upprörd. Elever och lärare ska inte behöva uppleva det hör inte hemma i skolan eller i Sverige överhuvudtaget, säger han.

Foto: Privat

Samordnade motaktion

Men istället för att bara sitta hemma och uppröras bestämde sig han och sex andra från ungdomsförbundet för att göra en motaktion. De prydde hjärtan med texten ”1000xfler” – en kampanj från Luf som syftar till att visa att kärlek är större än hat, berättar Tommy.

Tommy samordnade arbetet direkt via en grupp på Facebook.

– Sen bestämde vi tid och plats, alla var positiva på direkten. Det var jättetrevligt och roligt att göra det här, och det är viktigt att markera mot nazism och hat.

Foto: Privat

”Positivt och bra”

Det är inte första gången som den här typen av metoder används för att bemöta rasism och nazism i offentliga rum. I januari kunde Aftonbladet bland annat rapportera om en liknande aktion i dalsländska Bengtsfors.

Tommy Ky tror att det är viktigt att människor säger ifrån mot hatfyllda budskap.

– Vi är fler än hatarna och nazisterna. I Luf började vi med lovebombing redan 2014, jag tycker det är positivt och bra.

Han säger att idén har fått stöd från såväl högern som vänstern – nästan ingen har varit negativ.

– Det kanske har varit något troll på Twitter, men annars inget farligt alls. Folk tycker att det är bra gjort, säger Tommy.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Borås

Rasism

Nazism