Kvinnodag – då gör killarna jobbet

Foto: Privat
GODA NYHETER

Idag är det internationella kvinnodagen, då tog ett grabbgäng på gymnasieskolan af Chapman i Karlskrona över ”mattanternas” jobb så att de kunde få vila.

Ett tiotal killar från gymnasieskolan af Chapman i Karlskrona noterade att de flesta som jobbade i skolköket var kvinnor. För att hedra kvinnorna som jobbar i skolans kök valde de då att själva hoppa in och svettas i köket. Allt för att sysslorna skulle fördelas jämnare mellan könen.

– Jämställdhet är en aktuell fråga för hela skolan egentligen. Vi ville försöka få ut det mesta av den här dagen genom att vi som killar hjälper till med några av de sysslor som hanteras av kvinnor, säger initiativtagaren Amer Begovic, 16 år.

Det är andra året i rad som killarna tar över skolmatsalen under internationella kvinnodagen och gensvaret har bara varit positivt.

– Jag tror att vi kommer in med lite ny energi. Vi snackar och fixar, bakar morotsbröd och har roligt. Alla är glada. För oss betyder det här mycket och jag hoppas att det kan få skolan att tänka ännu mer på jämställdhet.

Killarna har fått ledigt från dagens lektioner och ska istället laga mat till 1500 elever innan dagen är slut. Deras önskan var såklart att kvinnorna bland kökspersonalen skulle få en helt ledig dag men så långt vågar man inte gå.

– Det är en virvelvind här inne just nu, man får nästan hålla ner dem lite. Vi i köket är här och övervakar. Men det är jätteroligt när eleverna tar sådana här initiativ själva, det är ju svårt att säga nej när de kommer och erbjuder sig, säger köksledaren Mathz Sundén.

Elevernas engagemang tar aldrig slut och därför har man planerat in fler aktiviteter framöver. Under Earth hour den 29 mars kommer man att ha en hel vecka med vegetarisk mat för att uppmärksamma livsmedelproduktionens klimatpåverkan.

– Det här börjar bli lite av en tradition kan man säga, det är inte så svårt att hjälpa till, Amer Begovic.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM