Äldre får pub – tack vare deras förslag

Christer Filipsson och Lennart Skansfors vill att den som bor på äldreboende i Norbergs kommun ska ha möjlighet att sätta guldkant på sin vardag genom att gå på pubkvällar.

Nu meddelar kommunen att det är fullt möjligt, skriver SVT Västmanland.

Christer Filipsson, 61, och Lennart Skansfors, 62, funderade över vad som borde finnas på ett äldreboende för att de två skulle vilja flytta dit i framtiden.

Efter att ha slagit sina kloka huvuden ihop kom de fram till att det både fattas roliga aktiviteter och en boviera, ett boendekoncept som riktar sig till personer över 55 år. En boviera består av tre huskroppar som omgärdar en stor gemensam vinterträdgård, där klimatet påminner om medelhavet. Där kan de äldre anordna aktiviteter under palmerna.

i Norbergs kommun i Västmanland.

– När man kommer upp i min ålder börjar man ju fundera över hur det kommer bli senare i livet och hur boendet kommer vara. Vad kommer det finnas för aktiviteter för oss, säger Lennart Skanfors.

Christer och Lennart skrev ihop två medborgarmotioner till politikerna i Norberg. Två förslag gällande en pub och en boviera vid Norens strand.

– Människor blir äldre och äldre nu för tiden, varför ska de inte kunna få ha lite roligt under tiden?

Lennart menar på att Norberg är för litet för att alla särskilda boenden ska anordna pubkvällar, men tycker att det borde finnas åtminstone ett ställe där man kan ta sig en god bit mat och lyssna på musik tillsammans med andra i sin egen ålder.

– Varför inte en publunch? Kanske ett gott vin och en öl, eller kanske lite rom efter maten? Man kan inte alltid dricka whisky, säger Lennart och skrattar.

”Vill att det ska vara permanent”

Nu har kommunen utrett frågan och kommit fram till att det inte är möjligt för ett socialt företag att bedriva pubverksamhet på ett äldreboende – men däremot skulle kommunen kunna göra det. Det klubbades igenom i slutet på januari.

Nu ska kommunen tillsätta en arbetsgrupp för att på prov ordna en pub på ett av kommunens två särskilda boenden. Ett antal pubkvällar ska genomföras under 2017 och utvärderas i slutet av året.

– När vi har pratat med äldre på stan så är det många som önskar sig lite förenade aktiviteter. Men som det ser ut nu så vill politikerna bara testa aktiviteterna en eller två gånger, vi vill att det här ska vara någonting permanent.

En gång i tiden var Lennart och Christer aktiva politiker inom Moderaterna, men är inte det i dag. Däremot har de en önskan om att bli inbjudna till arbetsgruppen för att föra dialogen vidare.

– Man kan ju hoppas att vi bli inbjudna till den där arbetsgruppen. Även om vi bara får tycka till, säger Lennart.

– Vi har som sagt jobbat inom politiken tidigare och vi vet hur inskränkta de kan vara, men jag trodde att det hade blivit bättre med åren. Jag tycker att de har skött det här dåligt, det är som en demokratisk diktatur. De borde bjuda in oss till arbetsgruppen åtminstone, tillägger Christer.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publisert: