PRESENTERAS AV

Gav sig själv draktorn – i 80-årspresent

1 av 2 | Foto: Kim Demåne
GODA NYHETER

80-åriga Judith Skörsemo ville göra något åt sin tråkiga vägg. Så numera har hon sitt eget draktorn, skriver SVT Blekinge.

Under många år har Judith Skörsemo från Bräkne-Hoby i Blekinge velat göra något åt väggen till huset hon bor i.

– Den var grå och tråkig så jag tänkte att jag skulle hitta på något här.

Inför sin 80-årsdag gjorde hon slag i saken. Judith som hade fått upp ögonen för konstnären Kim Demåne tog kontakt med honom. Han hade nämligen målat ett annat hus i området.

– Han var lite tveksam till en början. Han hade mycket annat att göra.

Men efter ett tag tog han kontakt med Judith och sa att han skulle måla åt henne.

– Han sa att han tyckte att jag var cool.

”Blev helt rörd”

Judiths födelsedag passerade – utan att det blev någon målning. Det skulle dröja ända till förra söndagen innan Kim Demåne kom till henne med en massa skisser. Till en början var tanken att väggen skulle prydas av blommor. Men istället växte det fram ett torn och en drake – närmare bestämt ett draktorn. Efter fem dagar fyllda av intressanta samtal var det klart.

– Den blev jättefin. Jag blir riktigt glad när jag ser den, det är en sådan stor skillnad. Det var helt fantastiskt när han täckte av målningen. Jag blev helt rörd.

Kim Demåne berättar själv om målningen.

– Det var två fönster på hennes gavel så jag ville på något sätt att hon skulle få vara med i konstverket. Så jag bestämde mig för att det skulle vara ett torn. Draken utgörs av kunskapens träd, hon planterade sin kunskap för länge sedan. Kunskapsdraken finns där för att skydda henne.

”Ser ut som jag blir räddad”

Till en början var Judith lite orolig för att det bara skulle vara ett mörkblått torn. Därför blev hon glad över den röda draken.

– Så att jag inte behöver sitta i kapitalistens torn, nu ser det ut som att jag blir räddad av en röd drake, skämtar hon.

Målningen har väckt uppmärksamhet. Det är flera som varit där och fotat.

– Alla som var här igår ville att jag skulle öppna fönstret. Någon tyckte jag skulle göra en pappersstrut att ha på huvudet.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook