Katter

Hon vill se fler katter på landets äldreboenden

Av: 

Nicole Gustafsson

GODA NYHETER

Fler katter på landets äldreboenden.

Det vill riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) se framöver skriver hon i en debattartikel i Dagens Samhälle.

”Det gäller att göra även den sista tiden i livet så positiv som möjligt” skriver Westerholm i tidningen.

Husdjur och deras närvara betyder mycket för oss människor. Det menar riksdagsledamot Barbro Westerholm (L) som vill se fler katter runt om på landets äldreboende. En åsikt hon framför tillsammans med utredaren Susanne Gaje i en debattartikel i Dagens samhälle.

I debattartikeln skriver de att många undersökningar visar att alla människor, unga som äldre, mår bättre och känner sig mindre ensamma när de är omgivna av djur. Och att sällskapsdjur kan påverka äldres hälsa och livskvalitet samt egenvård och oberoende.

”Det gäller att göra även den sista tiden i livet så positiv som möjligt vare sig man då bor hemma eller har flyttat till något boende”, skriver ledamoten och utredaren i artikeln.

Positiva effekter med att ha katter

Debattörerna skriver att kunskapen kring katter på äldreboenden är bristande. Samtidigt så påvisar de genom Susanne Gajes intervjuundersökning i ämnet att det finns positiva effekter med att ha katter på boenden.

”Bland de väntade resultaten var den hemtrevnad som en katt sprider. Den blir till ett gemensamt samtalsämne för de boende och personalen. Vidare blir de boende mer rörliga när det finns en katt [...] Vissa katter kan upptäcka allvarlig sjukdom och vaka vid den sista stunden” skriver debattörerna.

”Kan det bli tal om vårdkatter?”

Nu vill de se om det finns möjlighet för fler boende att få katter.

”Vi vill att fler äldreboenden prövar att ha katt och att det följs upp vetenskapligt. Ett sådant underlag är nödvändigt för att Socialstyrelsen ska kunna skriva riktlinjer för kattnärvaron på äldreboendena. Kan det bli tal om ”vårdkatter”?” skriver riksdagsledamot Barbro Westerholm tillsammans med utredaren Susanne Gaje.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är äldreboendet som satsar på robothundar

ÄMNEN I ARTIKELN

Katter

Vård & omsorg

Äldrevård

Barbro Westerholm