De blev hjältar – när Petras barn skulle till skolan

avMalin Wigen

GODA NYHETER

Petra Kahn Nords barn var i en utsatt situation när de var på väg till skolan – plötsligt dök två okända hjältar upp och hjälpte dem.

– Det är sådana gärningar som gör samhället så mycket bättre, säger Petra.

Petra Kahn Nords barn Estéra och Frank, tio respektive åtta år gamla, skulle ta sig till sin skola i Stockholm i måndags när det var stopp för tunnelbanan. Det var väldigt trångt på perrongen och de två syskonen hade ingen aning om vad de skulle ta sig till. Plötsligt dök två kvinnor upp, som inte kände varandra, för att hjälpa barnen. Den ena av dem var Frida Liljehammar Hult.

– Det var jättetrångt och proppfullt med folk. Det var en obehaglig känsla, det gick varken att ta sig fram eller tillbaka, säger Frida.

Den andra kvinnan var Alexandra Melén. Hon hade gått fram till Frank som för en liten stund kommit bort från sin syster. Tillsammans bestämde sig Alexandra och Frida för att hjälpa barnen.

– Den lilla killen var lite rädd och orolig då det var så mycket folk, säger Frida.

Då barnen var hungriga gick de förbi en butik och köpte mackor och bananer till barnen. Och till slut lyckades de, med hjälp av en alternativ väg, få barnen ända fram till skolan.

– Det kände skönt för mig personligen att lämna dem och veta att de kom fram, säger Alexandra.

Sen åkte hon och Frida vidare till sina jobb, som av en slump visade sig ligga vid varandra.

1 av 3 | Foto: Privat
Petra med sina barn som fick hjälp i måndags.

Efterlyste hjältarna

Det de inte visste var att de snart skulle höras igen – för mamman Petra bestämde sig för att efterlysa dem på Facebook.

Vilka hjältar! Så glad att barnen lär sig att människor är goda och att de kan få hjälp när de behöver. Dela gärna detta så får vi se om vi kan hitta dessa fantastiska personer!”, skriver hon i sitt inlägg.

– Det är sådana gärningar som gör samhället så mycket bättre, det gör att vi kan bygga tillit och lita på varandra. Att man vet att det finns främmande människor som kan hjälpa till när man behöver. Den här gången hjälpte de mina barn, en annan gång kanske jag får hjälp.

Hennes efterlysning hördes i en radiosändning som nådde Fridas chef. Och på så sätt kunde Petra hitta sina vardagshjältar.

– Man brukar höra att Sverige är kallt och folk bara bryr sig om sig själva men mina erfarenheter är inte så. Jag vet att det finns bra människor, det är en lärdom jag har fått förr och nu igen.

Varken Frida och Alexandra ser sig själva som hjältar utan menar att de bara gjorde det man ska göra.

– Jag hade inte kunnat gå därifrån utan att ha gjort något. Jag tyckte att det var självklart, men det är jättefint att höra, säger Alexandra.

Var snäll – allt blir bättre! 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM