Här får hemlösa och andra utsatta en makeover – Krister: ”Betyder allt”

Volontärer från organisationen Volontärt Initiativ hjälper ofta hemlösa och andra utsatta i Stockholm genom att exempelvis dela ut mat och hygienartiklar.

Den här helgen erbjöds en makeover i form av rakning och klippning.

– Det betyder allt, säger Krister, en av dem som fick hjälp.

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning finns det över 7 000 hemlösa i Stockholms län. Många av dem, och andra utsatta och behövande, får hjälp av volontärer.

Den ideella organisationen Volontärt Initiativ samlar en till två gånger i månaden hemlösa och utsatta till Medborgarplatsen för att erbjuda dem hjälp på olika sätt.

En gång om året tar organisationen hjälp av en frisörsalong för att erbjuda en uppfräschning i form av rakning och klippning.

– Genom den här möjligheten får vi våra vänner att känna sig speciella. På så sätt känner de sig styrkta och får hjälp att ta sig igenom dagarna, säger Veronika Bruce, en av volontärerna.

Socialbidraget räcker inte

Den här söndagen fick över 50 personer hjälp – bara den första timmen. Frisörerna från salong Frisyr i Märsta utanför Stockholm hade fullt upp.

– Jag har socialbidrag, 4 800 kronor i månaden. Skulle jag gå och klippa mig, köpa skor eller annat som behövs... De pengarna räcker aldrig. Det här betyder jättemycket, säger en av de som fick hjälp, Jeanette Svensson.

Krister valde att raka av sig både håret och skägget.

– Det här betyder allt. När man har ont om pengar så är sådana här saker helt fantastiska. De här volontärerna är oerhört viktiga för mig.

”Ett skitår”

Han berättar att det senaste året varit tufft. Han har drabbats av cancer och förlorat två bröder.

– Det har varit ett skitår för mig.

Då kanske det du får göra här idag lyser upp lite i alla fall?

– Det lyser upp väldigt mycket för mig.

Se Kristers makeover i klippet ovan.

Publisert: