Här är cirkusen som slopar djur – helt

avBabs Drougge, Nicole Gustafsson

En av Sveriges äldsta cirkusar tar från och med i år bort alla djuruppträdanden från sin repertoar. Det historiska beslutet tas på begäran av publiken.

– Vi har haft svårare att ge djuren det de behöver, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör för Brazil Jack.

De senaste åren har allt fler röster höjts mot användandet av djur på cirkus. Djurrättsorganisationer både i och utanför landet har uppmärksammat de plågsamma förhållanden som djuren många gånger lever under.

Som första svenska cirkus tar nu Brazil Jack bort alla djurnummer från sin repertoar.

– Det är på publikens begäran – vi lyssnar på vår publik. Vill man inte se djur så tar man bort dem och ersätter dem med annat spännande, säger cirkusdirektören Trolle Rhodin.

”Cirkus är så mycket mer än djur”

Att göra cirkusen djurfri var inte något svårt beslut, enligt direktören, som menar att djurens vikt för cirkusen ofta överkattas.

– Cirkus är ju så mycket mer än bara djur. Folk har fått för sig att djur är cirkus. Djuren har varit en stor del för länge länge sen, men vi har bara haft ett nummer med djur på senare tid, så för oss var det inga problem, säger Trolle Rhodin.

1 av 4 | Foto: Pontus Altin
Cirkus Brazil Jack tar från och med i år bort alla djuruppträdanden från sin repertoar.

Men det är inte bara av hänsyn till publiken som djuren tas bort. I takt med att gräsytor blir mindre och ersätts med konstgräs har det blivit allt svårare för cirkusen att låta djuren få utlopp för naturliga beteenden.

– Det har blivit svårare att ge djuren det de behöver naturligt nu än förr. Att göra undantag för djuren en dag eller två och inte släppa ut dem bryter dels mot djurskyddslagarna och dels hade inte jag kunnat sova på natten. Ska man inte göra undantag för människor, så ska man inte göra undantag för djur, säger Trolle Rhodin.

Återskapar gamla klassiker

Att djuren försvinner har inneburit att cirkusen kunnat fokusera än mer på de mänskliga uppträdandena. Cirkusen har i år återskapat uråldriga cirkusnummer, som den mänskliga kanonkulan och den starke mannen.

– De finns ju inte längre, utan man hittar dem bara på gamla bilder. Då tänker folk att det här kan inte vara på riktigt, därför är det väldigt roligt att vi har skapat de här numren på nytt, säger Trolle Rhodin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cirkus