Rick, 66, var medvetslös – blev rockstjärna

Av: Jonas Sylvén Möller

Publicerad:
Uppdaterad:

Rick Line, 66, höll på att mista livet i en dramatisk cykelolycka.

För att få tillbaka rörligheten i handen började han spela gitarr. Och nu, knappt två år senare, är debutplattan på väg.

– Det är roligt att det händer nu, såhär sent i livet, säger han.

Stockholms gator låg tomma när Rick Line cyklade till jobbet i Barkarby en sommarmorgon år 2016. Runt klockan halv sju nådde han Slussen. Med tankarna uppe i det blå susade 66-åringen ner för backen som binder ihop Södermalm med Gamla stan.

Betongsuggan som stod utplacerad mitt i backen såg han aldrig.

I hög fart dundrade Rick Line in i den stenhårda klumpen och flög som en vante i luften.

Sedan blev allt svart.

– Jag vaknade upp i ambulansen. Jag hade landat på händerna och huvudet, säger Rick Line och fortsätter:

– Jag brukar aldrig använda hjälm, men just den här morgonen hade jag det. Och utan hjälm hade jag inte suttit här idag.

”Tänderna flög ut”

Det luktar sött och lite gammalt nere i källarlokalen på Ringvägen i Stockholm, där Rick Line delar studio med en saxofonskola. I runda, mörka glasögon och jeansskjorta sitter han på en pall med gitarren i knät.

Det har nu gått ett och halvt år sedan olyckan i Slussenbacken.

– Tänderna flög ut. Jag fick en lätt hjärnblödning och benbrott i handen. Mitt ansikte såg ut som jag vet inte vad, säger han.

Läkarna sjukskrev honom i ett halvår från jobbet som handledare för arbetssökande. De frågade om han spelade något instrument, eftersom det är bra för koordinationen och rörligheten att göra rörelser som är bekanta.

Rick Line svarade att han hade spelat en del gitarr i sin ungdom och började träna. I början lydde hans fingrar inte. Men många timmars nötande gav sakta resultat.

– Den 21 januari förra året kunde jag ta mitt första akord. Strax efter det började jag skriva på låttexter. Mest för att ha något att göra på dagarna.

1 av 3 | Foto: Privat
Rick Line var helt sårig i ansiktet efter olyckan.

Började skriva texter

Personer i hans närhet tyckte att det lät bra. Han spelade in en låt och gjorde en musikvideo som han lade ut på Youtube. Därifrån var det någon som tog låten till sajten ”Number one music”, som är en stor och internationell sida för artister utan skivbolag.

Snabbt började låten klättra på sajtens topplista. Mejlen från folk som undrade var det gick att köpa Ricks CD började rassla in i inkorgen.

– Jag spelade in fler och fler låtar som jag lade in på ”Number one music”-sidan, säger han.

Efter en tid hade den svenske 66-åringen tre låtar på den globala topp10-listan och kort senare inte mindre än tio låtar på den svenska topp10-listan.

Ska ge ut musik

Nu är det många som drar i Rick Line. Flera spelningar är inplanerade runt om i landet och lyxproblemet: vilket skivbolag som ska få ge ut debutplattan, har uppstått, berättar Rick.

– Nu ska jag släppa en CD. Jag hoppas den kommer ut i april. Det är roligt att det händer nu, såhär sent i livet, säger han.

Rick Line konstaterar att olyckan, där han var en hårsmån från att mista livet, blev en helomvändning i positiv riktning.

– Jag började tänka på vad som är viktigt i livet. Vad jag inte vill ångra att jag inte gjorde. För mig är det musiken.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Publicerad: