Därför kan hunden bli dyrare än du tror

En hund kan kosta allt ifrån ingenting – upp till 50 000 kr eller rentav mer.

Men utgifterna tar inte slut där.

– Bara hunddagis kan gå loss på cirka fyratusen i månaden, säger Anna Beijer som är hundpedagog vid Hunden i centrum.

Det finns många kostnader att ha i åtanke när man köper hund. Det behövs halsband, koppel, hundsäng, mat- och vattenskålar, foder, hundgodis och mycket annat smått och gott.

– Sedan behövs en bra hundförsäkring också och den kostar mellan 200 och 800 i månaden på ett ungefär.

En hundförsäkring är viktigt. Om något händer, om hunden blir sjuk eller är med om en olycka kan det nämligen bli väldigt dyrt och då behövs en försäkring. Men man får tänka på att det tillkommer en självrisk och kolla noga upp vad försäkringen täcker.

– Olyckor händer, sjukdomar kan uppkomma. Ha hellre en försäkring för mycket än en för lite, säger Karin Lundberg som är hundpedagog vid Hunden i centrum.

”Sånt måste man vara beredd på”

Men det behövs inte bara hundförsäkring – en hemförsäkring är också nödvändig. Ansvarsskyddet i försäkringen gör att du kan få hjälp att ersätta vissa skador hunden orsakar. Både Anna Beijer och Karin Lundberg har varit med om tillfällen då deras hundar orsakat skador såväl hemma som hos andra.

– Min hund hade jättekul med sin hundvakt och råkade riva sönder hennes jacka. Jag fick köpa en ny jacka. Den kostade 3 000 kronor. Jag tycker att sånt måste man vara lite beredd på, säger Anna.

Karins hund satte eld på köket. ”När jag kom hem var lägenheten rökfylld och köket brann. Då var jag glad att jag hade en hemförsäkring”, säger Karin.
Karins hund satte eld på köket. ”När jag kom hem var lägenheten rökfylld och köket brann. Då var jag glad att jag hade en hemförsäkring”, säger Karin.

Köket brann upp

Karin berättar om ett eget skräckexempel hon aldrig kommer glömma.

– Jag hade en jättestor oväntad kostnad. Det var många år sedan nu men på den tiden hade jag en weimaraner som lyckades elda upp mitt kök. Eller, egentligen var det ju mitt fel för jag hade ställt en spånkorg med svamp på spisen och hon var en mattjuv av rang.

Hunden lyckades sätta på spisen.

– När jag kom hem var lägenheten rökfylld och köket brann. Då var jag glad att jag hade en hemförsäkring, även om det ändå kostade mig en hel del pengar. Hunden klarade sig som tur var utmärkt!

Anna och Karin tipsar om att en buffert är bra att ha.

– Starta gärna ett konto för hunden och månadsspara. Jag lovar att du kommer vara glad över att du gjort det, säger Anna.

Hundpedagogerna Anna Beijer och Karin Lundberg tipsar om att det som hundägare är bra att vara beredd på oförutsedda utgifter. Ett bra försäkringsskydd men också en buffert behövs.
Hundpedagogerna Anna Beijer och Karin Lundberg tipsar om att det som hundägare är bra att vara beredd på oförutsedda utgifter. Ett bra försäkringsskydd men också en buffert behövs.

Så mycket kostar hunden första året:

Inköp: Från 0 kronor och uppåt. Beror på hundras och bakgrund. 

Hundförsäkring: 200 till 800 kronor i månaden, beror på hundras.

Hundfoder av bra kvalitet: Från 6 500 kronor per år och uppåt, det varierar och en större hund kan äta för en betydligt högre summa.

Vaccination: Valpsjuka, parvo, kennelhosta och HCC: Cirka 700 kronor.

Försäkring: Beror på hundras så det varierar. Men en vanlig kostnad är 500 kronor i månaden, vilket blir en kostnad på 6 000 kronor per år.

Bajspåsar: Cirka tusen påsar: Ungefär 500 kronor, men pris varierar.

Tillbehör: Koppel, halsband, matskål, filt och klotång, tuggben, godis, leksaker, liggplats (korg): Pris varierar men från cirka 1 000 kronor och uppåt, detta är förbrukningsvaror och behöver bytas ut eller köpas nytt kontinuerligt.

Valpkurs: Pris varierar men räkna med cirka 2 000 kronor.

Hunddagis: Varierar. Men räkna med en kostnad på åtminstone 3 000 kronor i månaden om du har hunden där fem dagar i veckan. Årskostnad: 36 000 kronor.

Höftleds- och armbågsröntgen samt ögonlysning: Varierar beroende på hundras. Prisexempel: 3 745 kr

Glöm inte: Det uppstår alltid oväntade kostnader när du har hund. Ha därför en rejäl buffert för oförutsedda utgifter och gärna ett månadssparande för hunden.

KÄLLA: I uträkningen har vi använt oss av Svenska Kennelklubbens uträkning som bas och har sedan gjort vissa revideringar och tillägg.

Publisert:

LÄS VIDARE