PRESENTERAS AV

Hyllade äldreboendet lät stjärnkockar fixa ett underbart julbord

GODA NYHETER

Ett äldreboende i Oslo valde att gå en extra mil för att ordna en kalasbra jul för de boende. När stjärnkockarna ställde upp blev det en riktig kalasmåltid på Manglerudhjemmet, rapporterar Expressen.

– De sätter väldigt högt pris på det här, säger dagchefen Hilde till Aftonbladet.

Mangelrudhjemmet har tidigare hyllats för sina sociala initiativ för de boende – här finns såväl spa som bar och mataffär. Och till julen följdes deras tidigare succér upp – med en riktig julfest i dagarna sex.

Det blev julbord på varje avdelning, efter att Norges stjärnkockar slutit upp för att bjuda på god mat till de äldre.

– De tog initiativ själv att göra något fint för äldre på sjukhem. Så ringde de oss, för vi är ganska kända, säger Hilde Helland, som är dagchef på boendet.

”Verkligen jättegott”

Hilde fortsätter:

– Generellt överallt pratar man om att sjukhemsmat är dålig. Vi är egentligen ganska nöjda med vår mat, men vi tänkte att alla kan bli bättre. Det blev verkligen jättegott, säger hon.

Dessutom har det blivit julluncher. berättar att firandet pågått från slutet av november. Lucia firades med lussekatter och boendets trädgård har pyntats ståndsmässigt för den populära traditionen.

– Vi känner att vi måste få ut boende i frisk luft, oavsett årstid. Så vi gjorde islyktor och köpte facklor, så det skulle vara fint att gå ut, säger Hilde.

Brygger julöl

Hilde menar att alla de här inslagen är centrala för att de äldre ska få en så värdig tillvaro som möjligt på ålderns höst. Och årets firanden har milt sagt varit riktigt populärt.

– De är jättenöjda, de sätter väldigt högt pris på det här, även om de glömmer saker så är vi noga med att värdera ögonblicken. Då får man en bra känsla i kroppen, den stannar kvar, säger Hilde.

Dessutom har de infört en ny ganska häftig tradition:

– Vi har haft julölsprovning, och bryggt en egen öl. Det tror jag vi är helt ensamma om bland sjukhem, avslutar Hilde.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Oslo