Gatuhunden Thomas blir patrullhund

Gatuhunden Thomas är första hunden någonsin att med sin bakgrund bli antagen som patrullhund. Något som bara vigts åt försvarets egna hundar och hundar med stamtavlor.

Hundföraren Ella Gustafsson är mållös över att Thomas klarat testen efter att bara ha varit i Sverige en månad.

– Jag hoppas detta kan få fördomarna om gatuhundar att försvinna.

Ingen ville ha schäfern Thomas. Han lämnades in till ett dödshäng i Spanien och hade tre veckor kvar att leva. Men Susannes organisation för hemlösa hundar hann fånga upp Thomas innan dödsdomen föll.

Ella Gustafsson, 25, från Degerfors har sedan tidigare adopterat en belgisk vallhund och en rottweiler som båda är gatuhundar från Spanien. Susanne frågade Ella om hon hade kunnat tänka sig att ta sig an även Thomas och för ungefär en månad sedan mötte hon upp honom på Arlanda.

– Jag hade aldrig kunnat tro att Thomas var en gatuhund. Han mötte mig med pussar, det var som att han visste att han skulle få ett nytt liv, säger hon.

Ella vet inte mycket om Thomas bakgrund, men hon vet att det var tänkt att han skulle bli polishund.

– Han höll inte måttet, förmodligen hade han fått för lite träning.

Gatuhunden Thomas när han fortfarande befann sig i Spanien.
Gatuhunden Thomas när han fortfarande befann sig i Spanien.

Klarade patrulltestet galant

Men Ella såg hans potential och anmälde honom till ett patrulltest som han klarade galant.

– Jag är så chockad och glad. Jag har bara tränat honom pyttelite. För en månad sedan var han en gatuhund, i dag är han ämnad att bli patrullhund.

Gathunden Thomas klarade patrulltestet galant.
Gathunden Thomas klarade patrulltestet galant.

Patrullhundar används inom hemvärnet och hjälper till att bland annat hitta försvunna människor, bomber eller knark. När Thomas blir klar med hela utbildningen får han en plats i ett distrikt tillsammans med Ella.

– Jag tycker att det är viktigt att berätta Thomas historia. Många har så många fördomar när det kommer till gatuhundar, de har inga stamtavlor och därför inget värde i Sverige. Det är jättetråkigt.

Hon säger att många är emot importhundar i Sverige och ofta förväxlar dem med smuggelhundar.

– Men dessa är inga smuggelhundar och det måste man hålla isär. Jag hoppas att fler adopterar gatuhundar och att fördomarna ska försvinna. Thomas är ett fint exempel på att en gatuhund kan vara lika bra som en svensk hund med stamtavla. De förtjänar ett värdigt liv och kärlek långt bort från misshandel och ensamhet.

Publisert:

LÄS VIDARE