PRESENTERAS AV

Så räddade grannarna sin gata – med hjälp av ABBA

”Jag tänkte att nu jäsiken är det vår tur”

GODA NYHETER

Mamma Mia, vilken rolig gata!

När de boende i västerbottniska Rödånäs behövde renovera vägen genom byn finansierades det med egen ABBA-show på bygdegården.

Nu är den en av tio finalister i tävlingen Sveriges bästa gata.

1 av 5 | Foto: Privat
Jennie Wretell och grannarna i Rådönäs är bra på att lösa problem tillsammans.

Rödånäs ligger mitt emellan Vindeln och Umeå i Västerbotten. Byn består av cirka 40 hushåll som omges av vidsträckta åkrar och med Vindelälven strax intill. 

Jennie Wretell bor längs vägen med samma namn som byn och nominerade den till tävlingen Sveriges bästa gata som arrangeras av Postkodlotteriet.

– Jag tänkte att nu jäsiken är det vår tur. Rödånäs syns aldrig på kartan på samma sätt som gator i städer så det var ett sätt att säga att vi också finns härute, säger hon.

Insåg att något måste göras

I byn finns en vilja att göra roliga saker men även att lösa problem gemensamt. När kommunen under några år drog in bidraget för att underhålla vägen genom byn insåg byborna att något måste göras.

Vägen behöver plogas och sandas på vintern och på våren när potthål och ojämnheter dyker upp kan den behöva lagas.

– Min granne hade sett filmen Mamma Mia på tv nyligen och föreslog att vi skulle göra en egen show på det temat. Intäkterna skulle självklart gå till vägföreningen, säger Jennie Wretell.

”Här känner vi oss trygga”

Många bybor tände på idén och var delaktiga i showen på olika sätt. Några sydde scenkläder, andra lagade mat eller skötte försäljning av olika slag.

När showen sattes upp i grannbyns bygdegård kom mer folk än de hade vågat hoppas. Föreställningen blev enormt uppskattad och gav en hel del intäkter.

– Vi räddade vägen samtidigt som vi sjöng, spexade och klädde ut oss. Det var väldigt kul, säger Jennie Wretell som var med och uppträdde.

Förutom showen finns en genuin vilja året om att umgås och ha roligt i föreningen. 

Återkommande inslag är glöggkväll hos grannarna, julgröt i klubbstugan och att man ser Melodifestivalen tillsammans.

– I Rödånäs är man hemma och här känner vi oss trygga. Vi tar hand om varandra och har roligt ihop, säger Jennie Wretell.

Protesterna blev så stora

Numera betalar kommunen ut bidraget för vägen igen eftersom protesterna blev så stora. Men ABBA-showen gav mersmak och eventuellt blir det en vårshow nästa år.

Kanske blir det fest innan dess i byn om Rödånäs skulle utses till Sveriges bästa gata.

– Det är spännande att det faktiskt kan vara vår tur att vinna! Det skulle vara hur fränt som helst och högst uppskattat, säger Jennie Wretell.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Abba