”Jag satte mig i presidentens stol”

Dagny, 104, har upplevt 19 presidenter

Hon är inte bara 104 år vis och erfaren.
Dagny Carlsson har suttit på självaste presidentstolen i Vita huset.
– Ingen annan än presidenten får sätta sig där men jag gjorde det, berättar pensionären som har tre skarpa råd till Donald Trump.

Om man ser en färgglad pil som svischar mellan olika tidszoner i historien, då är det sannolikt Dagny Carlsson.
Den skånska pensionären har upplevt allt från två världskrig, 19 amerikanska presidenter och Kinas utrop till republik till den första månlandningen och senaste uppdateringen av bloggprogrammet i sin dator.
– Jag skriver oftast på kvällarna. Och jag har väldigt många följare. De säger att jag har haft två miljoner besök på min sida.
Resultatet är att hon blivit rikskändis och blir stoppad på gatan av folk som vill ta selfies med den pigga 104-åringen.
– Livet har blivit mindre ensamt. Jag har alltid fullt upp nu. Förut satt jag ensam och tyckte att det var tråkigt.

”Verkar självupptagen”

Konditionen och synen är intakt, liksom nyfikenheten och samhällsengagemanget. Parallellt med de personliga kåserierna i bloggen håller hon sig uppdaterad med en stor dos dagliga nyheter.
Samma vecka har Donald Trump tillträtt på sin post och miljoner kvinnor världen över demonstrerat mot hans kvinnosyn.
– Det var verkligen bra med kvinnomarschen, men han bryr sig väl inte om den, så självupptagen han verkar vara.


Dagny tar emot i sin eleganta lägenhet med ljusa gustavianska stolar, tavlor med marina motiv och svartvita fotografier av henne och maken Harry som gick bort 2004. Men innan dess hann de med en resa som makan haft anledning att tänka på under "Trump-kalabaliken".
– En amerikansk släkting som hade börjat släktforska bjöd över oss till Amerika och såg till att vi fick se landet på ett helt annat sätt än vanliga turister.

Testade stolen

Släktingen kände bland annat en senator med kontakter i Vita huset där en privat rundvandring ordnades för det svenska pensionärsparet Carlsson.
– Presidenten var nog på resa för vi fick trava omkring överallt. Även i Ovala rummet. Jag satte mig till och med på hans stol.
Det hade kunnat vara en märkvärdighet att skryta om. Men Dagny tar det, som med allt annat, med ro.

– Det kändes inget särskilt, för jag hade ju inget att säga till om. Men den som är president har en enorm makt. Får Trump ett anfall av dårskap vet man inte vad han kan ställa till.
Dagny Carlsson påminner om att det dröjde till 1921 innan kvinnor i Sverige fick rösträtt och menar att många av Donald Trumps åsikter är "horribla".

Av de 19 amerikanska presidenter som passerat revy under hennes levnad är det en som etsat sig kvar.
– Jag tyckte om Kennedy. Han var så mänsklig och hade förståndiga idéer.
Du, då? Förväntar man sig orimliga mängder vishet av någon som samlat kunskap i snart 105 år?
- Jag tror inte att äldre blir så mycket klokare. Men de kanske har tid att tänka efter lite mer, på det de lärt sig under tidens gång.
Har du någon ouppfylld dröm kvar?
– Jag vill gå på kinesiska muren. Men ingen vågar ju resa med mig för de tror att jag ska dö så fort jag passerar rikets gränser. Ha, ha. Jag vill dit för det var ju i Kina kulturen en gång började.
Min dröm är att få leva så länge att jag hinner se min dotter bli vuxen.
– Om allt går som beräknat kommer du nog att bli 100! Ni kommer att vara massor om några år.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Dagnys råd till dig som vill leva längre

Förutom dagliga promenader och ett positivt sinnelag har Dagny följande råd till andra Aftonbladets läsare som vill leva länge:
• Inte gnälla.
• Inte ångra sig.
• Och vara snälla mot andra.
De egna råden har bland annat renderat henne titlarna veckans svensk och årets senior.
– Veckans svensk är den utmärkelse jag är mest stolt över för då fick jag träffa Måns Zelmerlöw. Jag vann över honom. Det kändes som en riktig triumf!

Publisert:

LÄS VIDARE