Camran in bjuder in hemlösa på julfest: ”Vill hjälpa alla”

Restaurangägaren Camran Habib hjälper de utsatta och hemlösa i Örebro genom att skänka dem överbliven mat.

Nu planerar han ett stort julbord för hemlösa.

– Det är bara de hemlösa som är bjudna på det datumet för att vi ska kunna få tid att prata med dem och lära känna dem en och en, berättar Camran.

Under de senaste fyra månaderna har örebrobon Camran Habib, 45, drivit restaurangen Södra vattentornet vid Gustavsvik i Örebro där han lagat mat upp till 300 gäster om dagen. Men ganska snabbt därefter märkte han att mycket av maten blev över och hamnade i soptunnan.

Då fick Camran idén om att ge maten till de behövande, något som tidningen Nerkes Allehanda var först med att rapportera om.

– Det blev 30 - 50 portioner mat kvar som hamnade i soptunnan vilket kändes onödigt. Det finns folk där ute som inte har någonting att äta, berättar Camran för Aftonbladet.

”Jag vill lära känna dem en och en”

I slutet av november börjar julbordssäsongen och i samband med det ska restaurangen Södra vattentornet anordna ett eget julbord för hemlösa. Det blir den 26e november. Detta för att bygga en närmare relation till dem menar restaurangägaren Camran.

– Det är bara hemlösa som är bjudna just det datumet för att vi ska kunna få tid att prata med dem och lära känna dem en och en, berättar Camran och fortsätter:

– Jag äter julbord varje år och får julklappar men jag vill att de som inte får det ska också få uppleva det.

Förutom julbord har restaurangen inlett en insamling tillsammans med ett annat företag så att alla gäster ska även kunna få med sig en julklapp. Det är främst jackor och skor som julklapparna ska innehålla.

– De ska ha varma kläder eftersom det är vinter snart. Jag vill hjälpa alla – speciellt de som inte har råd med julklappar eller med julbord. Att få göra en annan människa glad är vad som betyder mest för mig, säger Camran.

Fått förfrågningar

Efter lokatidningen NA uppmärksammade Carmans planer om julbord för hemlösa, har han fått in hel mängd förfrågningar från folk som vill hjälpa till.

– Det är många som skrivit till mig och erbjudit sig att få hjälpa till under julbordet gratis. Allt från kockar och servitörer. Jag är glad att det finns många som vill hjälpa till, säger Camran.

Vill inspirera fler – ”En liten slant drabbar ingen”

Sedan fyra veckor tillbaka har Camran haft ett samarbete med en förening som arbetar med att återanpassa missbrukare och kriminella till samhället. All överbliven mat hämtas upp av föreningen varje dag – fem dagar i veckan.

– De är mellan 25–30 personer och den feedbacken jag fått hittills är att de är väldigt glada över den mat som de får, berättar Camran.

Inom kort hoppas Camran även på att kunna hjälpa flera föreningar som arbetar med de utsatta i samhället – för att kunna mätta fler magar. Han har också en önskan om att fler företag ska börja göra likadant.

– Jag vill att alla företag ska öppna ögonen. Att sänka en liten slant drabbar ingen men det hjälper många människor, säger Camran.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN