PRESENTERAS AV

Jimmy blev ensamma islandshästens räddare

GODA NYHETER

En ensam häst på gärdet är ingen ovanlig syn för Jimmy Björk som bor på landet utanför Uppsala.

Men islandshästen med både sadel och träns fick honom att reagera – och agera.

– Det finns vildsvin i skogen och man vet inte vad som har hänt, säger Jimmy.

Det var på onsdagskvällen som Jimmy Björk var på väg hem från affären och fick syn på ett ensamt djur som stod mitt ute på gärdet i byn Risby utanför Uppsala.

– Jag trodde det var en älg först, så jag stannade och kikade, men då var det ju en herrelös häst med sadel och allt man har på när man ska rida. Ingen syntes till i närheten, säger Jimmy Björk.

Foto: Privat
Den herrelöse islandshästen.

När han såg att det var en islandshäst, fullt rustad för ritt, förstod Jimmy att en ryttare troligen saknade sin häst och försökte fånga in pållen.

– Han var lite stingslig, han tyckte väl inte om mig riktigt så han höll sig en bit ifrån hela tiden, berättar Jimmy Björk.

Han bestämde sig därför för att ta en bild på hästen, och ladda upp i byns lokala Facebookgrupp.

Det dröjde inte länge förrän han fått förstärkning. Med hjälp av en granne från byn fångade Jimmy in hästen, som fick hö och tak över huvudet i den andra bybons stall.

Med hästen i tryggt förvar gick Jimmy och ytterligare en granne in i skogen efter hästens spår, för att se om någon ryttare låg kvar på marken bredvid stigen.

– Det är halt ute, det finns vildsvin i skogen, och man vet inte vad som har hänt, säger Jimmy.

Foto: Privat
Hästhjälten Jimmy Björk från Risby utanför Björklinge.

Medan Jimmy och grannen gick längs med hästslingorna spred sig ordet om den herrelösa hästen som en löpeld genom byn. Med hjälp av Jimmys Facebookinlägg kunde ägaren snart lokaliseras.

– Det visade sig att ryttaren hade satt på sadel och grimma och skulle hoppa upp på hästen, men då hade hästen slitit sig och dragit därifrån, säger Jimmy.

Ägaren hade förtvivlat vandrat runt i skogen med en höbal och försökt locka in sin häst, ovetandes om att Jimmy och grannarna redan räddat den från kylan och vätan.

Med hjälp av byns samlade krafter kunde hästen återförenas med sin ryttare redan samma kväll.

– Hon blev jätteglad. De hade inte bott här så länge, så hästen var inte bekant med området heller. Alla hjälper väl varann här ute på landet, så gott man kan liksom, säger Jimmy Björk.

Därför blir vi lyckligare med husdjur 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Uppsala