Skänker godis för tiotusentals kronor till utsatta – efter missen

avJonathan Lundberg

Tio kubikmeter godis – till utsatta kvinnor och deras barn.

Att sprinklersystemet gick sönder ledde till en stor godisgåva åt Linköpings behövande, skriver Corren.

– När det kommer något bra ut av olyckan känns det litegrann som plåster på såren, säger butikschefen Johan Vanselius till Aftonbladet.

Vid lunchtid i söndags gick ett sprinklerhuvud sönder på ICA Maxi i Linköping. Missödet dränkte området kring kassorna med vatten.
Hela avdelningen dränktes också i vattenånga, som la sig på det inplastade godiset en bit bort. Det blev osäljbart – men inte på något sätt skadat eller oätbart, menar butikschefen Johan Vanselius.

– Vi visste direkt var vi skulle skänka det. Vi har länge haft ett bra samarbete med stadsmissionen, säger han.

Både gott och blandat

Sagt och gjort: totalt tio kubikmeter godis, sockersnask värt tiotusentals kronor, packades omsorgsfullt ner i lådor och lastades in i en lastbil, något som Corren var först med att skriva om.

1 av 2 | Foto: Joakim Hjärtström
Anna Forsberg och Johan Vanselius jobbar på ICA Maxi Linköping.

Det var Gott & Blandat, Werther’s Original och de flesta andra godissorter som säljs i plastpåsar.

– Om man inte är en väldigt stor sockerråtta så kommer det där godiset räcka väldigt länge, säger Johan Vanselius.

Nu ska det skjutsas ut till människor i svåra situationer på behandlingshem, stödboenden och samtalscenter runt om i Linköping.

Enda rimliga alternativet

Johan Vanselius menar att butiken varit försiktig med att berätta om gåvan. Dels vill man berätta för kunderna varför butiken varit stängd och godisavdelningen tom, men man vill vara tydlig med att gåvan var det enda rimliga alternativet snarare än ett PR-knep.

– Det känns fantastiskt att godiset skänks bort. När det kommer något bra av olyckan känns det litegrann som plåster på såren, säger Johan Vanselius.

ARTIKELN HANDLAR OM

Linköping

Ica