PRESENTERAS AV

Här bestiger Olle Kebnekaise

GODA NYHETER

Olle Mathiasson, 25, föddes med en cp-skada. Han har länge drömt om att bestiga Kebnekaise och nyligen slog drömmen in – tack vare vännerna i föreningen ”Opplevelser utan grenser”.

– Hela gänget har stöttat varandra och gjort en otrolig insats, säger en av grundarna Mattias Lundgren.

För ett och ett halvt år bildades föreningen ”Opplevelser utan grenser” där Mattias Lundgren, 41, ingår.

– Vårt syfte och mål är att skapa bättre möjligheter för personer med funktionsnedsättningar att ta sig ut i naturen, säger han.

Han, liksom flera andra inom föreningen, är aktiva inom skidåkning. Under sin tid som skidlärare i Trysil i Norge har han lärt känna 25-årige Olle Mathiasson som har en cp-skada sedan födseln. Olle älskar friluftsliv skidåkning och äventyr.

– Han har haft en dröm om att komma upp till toppen på Kebnekaise.

”En tuff och lång tur”

För att Olle skulle få uppnå sin dröm bestämde sig föreningen, som består av hans vänner, för att hjälpa honom.

Och i tisdags, efter en lång tids planering och förberedelse, började deras väg upp mot Kebnekaises topp. Sammanlagt var det nio personer. Olle och hans sitski, som han skulle ha till skidfärden ned, drogs i varsin pulka.

– Det var en tuff och lång tur, säger Mattias.

När de hade 300 meter kvar till toppen beslutade de sig för att avbryta av säkerhetsskäll. Klockan var mycket och det skulle förmodligen hunnit bli mörkt innan de var ända framme.

– Vi var otroligt nöjda och stola över det vi hade gjort, säger han.

Därefter begav de sig nedåt. Sammanlagt tog äventyret 16 timmar.

– Olles första reaktion när han kom ned var att han sa ”det här var kul”. Det var en otrolig resa tyckte Olle, samtidigt som han fortfarande vill nå toppen. Han vill göra ett nytt försök, säger Mattias och fortsätter:

– Det har varit ett fantastiskt gäng som har haft otroligt trevligt och kul. Hela gänget har stöttat varandra och gjort en otrolig insats.

”Finns möjligheter för alla”

Mattias hoppas att Olles prestation ska motivera och inspirera andra, vilket är föreningens huvudsyfte. Under sina år som skidlärare har han träffat människor med funktionsnedsättning som inte tror att det är möjligt att åka skidor.

– Men för mig som jobbar med det är det självklart att de kan. Det finns möjligheter för alla att komma ut och åka skidor.

ARTIKELN HANDLAR OM