Pennorna strömmar in – nu ska Adam, 10, slå världsrekord

1 av 3 | Foto: Privat
Adams samling av företagspennor har växt sig stor.

avMalin Wigen

GODA NYHETER

Adam Karlsson, 10, blev känd genom sin samling företagspennor.

Nu ska han slå världsrekordet som ligger på 285 000 pennor.

– Då har vi alla på ett sätt ett svenskt världsrekord då hela Sverige hjälpte till. Det här är den lilla pojken som engagerade en hel värld, säger plastpappan Björn Sundberg.

I slutet av förra året blev 10-årige Adam Karlsson från Motala rikskänd efter att hans mamma Katja la ut en efterlysning efter företagspennor. Adam, som har autism, samlar på den här sortesn pennor – som har strömmat in från hela värden. Samlingen har vuxit sig enorm – och nu ska Adam satsa på världsrekord i antal företagspennor.

– Det är en tysk kvinna som har rekordet nu på 285 000 pennor. Adam har minst 230 000 och det är fler på ingång varje dag. Det kommer ungefär 200 pennor om dagen om man slår ut det på en tre veckors period, säger Adams plastpappa Björn Sundberg.

Idén väcktes när Adam fick frågan från olika håll – om han inte skulle satsa på ett världsrekord.

– Ju mer han funderade på det och ju mer folk frågade så sa han till sist att vi gör väl ett försök.

”Tar emot varenda penna”

På Adams Facebooksida Pennpojken annonserade han om sitt mål och nyligen tog Victoriadagens grundare kontakt med honom.

– Han ringde upp och frågade om de kunde hjälpa till och om Adam ville vara med under firandet. Adam är ju fascinerad och tycker om kungafamiljen. Det var väl klart att han skulle vara med, kände han, säger Björn och fortsätter:

– Det är viktigt att han känner att han gör det här utan att tvinga sig själv, att han brinner för att slå det här världsrekordet.

Victoriadagen, då man uppmärksammar kronprinsessan Victorias födelsedag, infaller den 14 juli och tanken är att Adams samling då ska vara uppe i 285 000 pennor. Målet är sedan att Adam ska komma in i Guinness rekordbok.

– Då har vi alla på ett sätt ett svenskt världsrekord då hela Sverige hjälpt till. Det här är den lilla pojken som engagerade en hel värld.

Björn uppmanar alla att fortsätta att skicka in pennor till Adam.

– Vi tar emot varenda penna!

ARTIKELN HANDLAR OM

Motala

Autism