Goda nyheter

Här räddas älgen – med grävmaskin

Av: 

Claes Olsson

GODA NYHETER

I Ålands skärgård hade en älg gått igenom den tunna isen. Tack vare ett räddningspådrag med en grävmaskin som främsta redskap kunde man rädda djuret, skriver DN.

– Den hade gått igenom där vid en bro och låg där utmattad med huvudet vilandes på isen. Men den klarade sig, säger sjöbevakningsmannen Roland Dahlén till tidningen.

Det var personal vid Åländska ön Kökars sjöbevakningsstation som upptäckte älgen på söndagen. Den hade gått igenom den tunna isen och hade troligtvis legat där i ett tjugotal minuter innan den påträffades av en patrull, skriver Dagens Nyheter.

– Den hade gått igenom där vid en bro och låg där utmattad med huvudet vilandes på isen, säger Roland Dahlén, äldre sjöbevakningsman vid Kökars sjöbevakningsstation till tidningen.

En grävmaskinist kallades till platsen.

Foto: Kökars sjöbevakningsstation

Fångades på film

En lokal grävmaskinist ringdes in. Med hjälp av skopan kunde han gräva fram en väg genom isen som älgen kunde följa. En stund senare var älgen på land och såg ut att må bra. Hela räddningsaktionen fångades på film.

– Det kanske tog en timme och en kvart från att vi upptäckte den till dess att den kom upp. Men sen förstod den åt vilket håll den skulle, säger Roland Dahlén.

Man var beredd att avliva älgen efter det minst sagt kalla doppet – men det behövdes inte.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Polishunden Magdas bragdhelg – hittade åtta misstänkta

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Älgar

Åland

Djur & natur