Föraren Filip bromsade in tåget – för att sprida julstämning

Resenärerna som åkte med tågföraren Filip Palmqvist fick sig en dos julstämning när han bromsade in i mörkret. Nu hyllas han.

– Det var ju jättefint, det förhöjde verkligen resupplevelsen, säger Elin Almestad, som befann sig på tåget.

Tågföraren Filip Palmqvist, 26, kör sträckan Stockholm-Östersund och i jultider vill han ge sina passagerare en stämningsfull upplevelse på en annars odramatisk sträcka där man mest passerar skog. I torsdags var det inget undantag. När tåget passerade ett ställe vid namn Hälsinge-Nybo, bromsade Filip in tåget och ropade ut i högtalarna att folk skulle titta ut, något även P4 Gävleborg har uppmärksammat.

– Där är det en husägare som har pyntat sitt hus i riktig amerikansk stil, det blir lite som en ljusbomb när man kommer fram dit. Det har vuxit fram mer och mer för varje år som går, och det är faktiskt riktigt häftigt att se. Jag ropar ut så att folk får lite julkänsla.

Elin Almestad befann sig på tåget.

Strax efter Ljusdal saktar tåget in farten. Tågföraren ropar ut att inget är fel, det är bara en by med så fint julpynt här framme som vi inte får missa. Så släcks ljuset i alla vagnar och vi beundrar ljuslyktor och glittriga renar i långsam fart några minuter”, skriver hon på sin Twitter.

– Det var ju jättefint, det förhöjde verkligen reseupplevelsen. Det blev också en väldigt fin stämning på tåget, det var något vi delade gemensamt allihop. Det var jättekul, säger hon och fortsätter:

– Vi märkte att tåget saktade in och tänkte ”nej nu är det något strul”, man är så van vid det. Men då var han snabb med att ropa ut att det inte var så.

Enligt Filip är det flera tågförare som gör samma sak när man kör den sträckan – om det finns tid över enligt tidtabellen.

– Folk blir ju glada. Det är en väldigt liten uppoffring från vår sida. Folk är på g bort eller hem under jul, de har redan börjat semestern när de sätter sig på tåget. Så då får de komma in i en riktig julkänsla en stund.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN