Anna Lisa, 95, vann - får rätt till frisk luft

GODA NYHETER

Orkade ta kampen mot kommunen - som förlorade

Anna Lisa Jönsson får äntligen komma ut flera gånger i veckan för att få frisk luft. "Jag ger inte upp så lätt", säger hon. Foto: ROLF LUNNEBORG/SVT

Anna Lisa Jönsson, 95, vägrade ge upp och vann över kommunen.

Kravet: tre promenader per vecka i stället för en.

- Det är ju konstigt att man ska behöva bråka för att få något så självklart som frisk luft, säger hon.

Anna Lisa som bor på Alnö utanför Sundsvall har hela sitt liv varit aktiv och tyckt om att röra på sig.

- Jag har åkt skidor, promenerat och cyklat men även om jag fortfarande vill ut och röra på mig så är jag tyvärr är jag för sjuk för att göra det på egen hand.

Beroende av hjälp

Anna Lisa har förutom hjärtproblem, ont i en höft och har även drabbats av astma och KOL. Hon bor en trappa upp och är beroende av sin rollator och hjälp för att komma ut, något som ökat ensamheten och isoleringen.

Genom kommunen hade hon tidigare rätt till en timmes aktivitet i veckan. Det innebar oftast en kortare promenad från bostaden något som Anna Lisa ville utöka till tre aktiviteter i veckan.

Men socialnämnden avslog hennes begäran med motiveringen att hon inte styrkt sitt behov av aktivitet tre gånger i veckan.

I stället hänvisades hon till ledsagarservice som måste förbeställas varje gång och som skulle innebära att hon måste ta sig nerför trapporna för att hämtas vid ytterdörren.

Anna Lisa var inte nöjd med beskedet och överklagade med hjälp av en släkting beslutet till Förvaltningsrätten.

Så i början av juni kom den nya domen från förvaltningsrätten som ger Anna Lisa rätt och beviljar henne rätten till ytterligare två aktiviteter i veckan då hon får ta korta promenader.

Skälig levnadsstandard

- Jag ger inte upp så lätt och vet vad jag vill. För mig var det ett rimligt krav att få frisk luft, säger hon.

Förvaltningsrätten skriver att läkare avrått Anna Lisa från att ta promenader utan sällskap. Rätten anser också att en timmes aktivitet i veckan inte kan anses tillräckligt för att uppnå en skälig levnadsstandard och att promenader förutom att det är ett av Anna Lisas intressen också är viktiga för att hennes fysiska funktioner inte ska försämras.

- Det känns skönt att jag fick rätt till slut, jag är nöjd, säger hon.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall