Stoppade åldringsrån – hyllas av tusentals

1 av 2 | Foto: Vobban Jonsson / Facebook
Vobbans berättelse från händelsen hyllas av tusentals på Facebook. "Det får vara nog med sånt där", säger han.
GODA NYHETER

Vobban Jonsson tänkte bara fota lite svampar på vägen från jobbet. Men plötsligt befann han sig mitt i ett misstänkt rån – och fick rädda en äldre man.

– "Anabolasnubbar som dig pissar jag på", sa en av killarna till mig, säger Vobban.

I onsdags förra veckan slutade Vobban Jonsson, 38, i Sundsvall, jobbet lite tidigare än vanligt. Därför bestämde han sig för att ta en omväg hem.

– Jag har startat ett Instagramkonto så jag gick för att ta lite bilder på svampar och löv, säger han.

Men på den lite avsides vägen fick han syn på något märkligt. Först passerades han av en äldre man som såg lite förvirrad ut. Och strax efter honom följde två ungdomar.

– Efter en stund ser jag att grabbarna följer efter och cirkulerar runt honom. Det kändes inte alls bra, säger Vobban.

"Ni får tio sekunder"

Han sprang förbi ungdomarna fram till den äldre mannen. Mannen berättade att han var ute för att lämna ett kuvert hos ett postombud och bodde i närheten.

Vobban erbjöd sig att följa med till bostaden. Och utanför stod mannens fru och såg oroad ut.

– Hon lyste upp när hon såg oss och tackade jättemycket. Jag sa att snart kanske det är jag som går vilse och får hjälp av er, säger Vobban.

Sedan vände han om och bestämde sig för att ta samma väg hem. Då stötte han på ungdomarna igen – som började hojta i hans rikting.

– De skrek "varför stör du för oss, det var cash vi behövde". Då sa jag bara att "ni får tio sekunder, sedan ringer jag polisen".

Den ene killen lade benen på ryggen. Men den andre fortsatte att förolämpa Vobban, och sade: "anabolakillar som dig pissar jag på". Då kokade det över.

– Jag klev fram mot honom med bestämda steg och då blev han rädd och sprang därifrån.

"Började gråta"

Efter händelsen kom Vobban Jonsson hem och var riktigt berörd av det inträffade. Han satte sig i soffan och kunde inte hålla tårarna tillbaka.

– Jag började gråta i frustration. Så jag kände att jag måste skriva av mig, så jag skrev på Facebook.

Sedan dess har telefonen ringt i ett och gillamarkeringarna trillat in. Sundsvalls Tidning har också uppmärksammat Vobban, som är rörd av responsen.

– Jag är inte den som klappar mig själv på axeln. Men det har varit enorma reaktioner, det känns som en bra gärning man gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall